Nema više prepreka: Ukidanje viza 8.studenog

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Odmah nakon toga, ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU razgovarat će s predstavnikom Albanije, a nakon toga i BiH.

Na današnjem sastanku stalnih i specijalnih veleposlanika zemalja članica pri Vijeću, tijelu koje se zove KOREPER, Francuska je bila zadovoljna dodatnim mjerama, ali je Nizozemska još imala rezerve o bezviznom režimu za BiH i Albaniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija je na zahtjev Francuske, kao i Danske, Švedske i Nizozemske, predočila da će biti uveden dodatni mehanizam monitoringa postupka.

Monitoringom će biti provjeravano poštuju li se svi traženi i dostignuti standardi i to u svim dogovorenim aspektima. To su upravljanje granicama, stroga kontrola izdavanja i autentičnosti putovnica, borba protiv organizoirnog kriminala i korupcije, provođenje sporazuma o readimisiji i upravljanje migracionim tokovima između regije i EU.

Drugi mehanizam, nazvan neslužbeno mehanizam ranog upozorenja, bit će u formatu stalnog dijaloga, između EU i BiH i EU i Albanije, o pitanju azilanata koji žele u EU.

EU je posebno zabrinuta da ukidanje viza BiH i Albaniju ne dovede do priliva velikog broja potecijalnih azilanata, porijeklom izvan Europe.

Iako se odluka o ukidanju viza može donijeti kvalificiranom većinom, članice više vole u ovakvim slučajevima nastupati jednoglasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diplomatski izvor je rekao da je uvjeren da će Nizozemska do ponedjeljka i sastanka ministara unutarnjih poslova, povući svoje rezerve i da će odluka biti donesena jednoglasno.

KOREPER je tijelo koje uoči sastanaka ministara pripremi svu dokumentaciju, pretrese dnevni red i usuglasi do maksimuma stavove, tako da ministri rješavaju samo ono za što je potreban politički dogovor.

srna

Vezani članci