Neće se više obustavljati isplata mirovina umirovljenicima u FBiH koji žele raditi

Vidi originalni članak
Stupanjem na snagu novog Zakona o MIO ova mogućnost je ukinuta te je onim umirovljenicima koji su u isto vrijeme primali mirovinu i plaću zaustavljena isplata mirovina, piše Večernji list BiH.

Prema podacima Zavoda MIO Federacije BiH, takvih je oko 550. Riječ je, kako navode iz spomenutog Zavoda, o umirovljenicima čija je prosječna mirovina iznosila 550,04 konvertibilne marke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, novi zakon je takvim osobama dao mogućnost biranja hoće li nastaviti raditi ili će nastaviti primati mirovinu. Ako se o tome nisu izjasnili, po automatizmu im je ukinuta mirovina dok ne prestanu s radnim odnosom.

Kako bi ponovno ostvarili pravo na mirovinu, osobe kojima je zbog zasnivanja radnog odnosa zaustavljena isplata, trebaju podnijeti zahtjev i mirovina se uspostavlja od dana nakon prestanaka prijave na osiguranje, tj. dan nakon odjave s osiguranja. "Čak i po službenoj dužnosti, uspostavljamo mirovinu nakon prestanka osiguranja, tj. nakon odjave", naveli su iz Zavoda MIO Federacije BiH, nakon što se u medijima pojavio slučaj osamdesetdvogodišnjaka koji već godinu dana ne prima ni mirovinu ni plaću.

Naime, ovaj korisnik Zavoda MIO tvrdi kako je svoju posljednju mirovinu u visini od 570 KM dobio prošle godine u ožujku (do tada je na snazi bio stari Zakon o MIO), nakon čega mu je obustavljena isplata. Međutim, problem je u tome što je i tvrtka u kojoj je radio od 2005. (kada je umirovljen) u međuvremenu ugašena te već godinu dana, uz to što ne prima mirovinu, ne radi, odnosno nema ni plaću.

Iz Zavoda MIO podsjećaju kako će uskoro i ovaj problem biti riješen, odnosno da će i umirovljenici u ovom bh. entitetu, jednako kao i u Republici Srpskoj, ponovno moći raditi i primati mirovinu. Budući da je članak 116. Zakona o MIO, koji propisuje mogućnost rada i primanja mirovine, poslan na ocjenu ustavnosti, ovim pitanjem se bavila i Vlada FBiH te je isti odlučila izmijeniti.

Razlog zbog kojeg je sporni članak Zakona dan na ocjenu ustavnosti je činjenica da nigdje u Europi nije ograničeno ovo pravo umirovljenicima, odnosno ne moraju birati između posla i mirovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada Federacije Bosne i Hercegovine stava je da kroz izmjene i dopune Zakona o MIO, čija je izrada u tijeku, izmijeni i spornu odredbu članka 116. Zakona", zaključeno je nedavno na sjednici Vlade FBiH. Pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne skrbi Kenan Spahić objasnio je kako Vlada FBiH namjerava donijeti rješenje kakvo je postojalo i u ranije važećem Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju. Tako bi mirovinu i plaću istodobno ubuduće mogli primati samo oni koji su ostvarili punu mirovinu, odnosno osobe koje su mirovinu ostvarile napunivši 65 godina starosti ili pak 40 godina radnog staža. - Omogućavanje rada nekom tko je u punoj mirovini je potpuno opravdano jer bi se tako punili i fondovi, odnosno, uz plaće bi se plaćali porezi i doprinosi - zaključio je ovom prilikom Spahić.

 

vecernji.ba