Nakon isteka mandata: Tko će sve za nerad imati plaću još godinu

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
To pravo da naplaćuju nerad izgubit će ako u međuvremenu zasnuju novi radni odnos ili odu u mirovinu.

Podsjetimo, nakon što je Federalna vlada prije nekoliko dana utvrdila novu osnovicu za obračun, poslanička osnovna plaća, bez ostalih privilegija, iznosit će 2.574 marke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDA i SBiH

Kako saznaje Dnevni avaz, takav slučaj bit će s dosadašnjim nezavisnim poslanikom Markom Vešovićem, koji je najavio skori odlazak u mirovinu, i Vesnom Saradžić, bivšom zastupnicom SDU BiH, koja će na platni spisak Skupštine HNŽ, gdje je ovoga puta izabrana kao zastupnica SDP-a, pošto je prešla u tu stranku.

"Dnevni avaz" došao je do informacije tko će sve od bivših poslanika moći primati plaću cijelu slijedeću godinu. Najviše ih je iz SDA i Stranke za BiH. Devet ih pripada SDA, a to su: Fehim Pleh, Mira Bijelac, Milka Hasić, Nurdin Šatrović, Amira Skaka, Faruk Aganović Jupi, Nermina Kapetanović, Nezaheta Akšamija i Hajrudin Mehanović.

Slijedi osam bivših poslanika iz SBiH: Zahid Mustajbegović, Ferid Otajagić, Mersija Krzić, Indira Karović, Refika Mustafić, Suljo Borovina, Jasminka Horozović i Dervo Bandić.

Istu privilegiju imat će i sva četiri dosadašnja zastupnika iz BPS-a: Kerim Lučarević, Hamdija Rastoder, Ibro Omerbašić i Sanda Redžić, te predstavnik BOSS-a Muhamed Moranjkić, zatim HDZ-a BiH Vjekoslav Mandić, HDZ-a 1990 Žarko Šantić, SNSD-a Dragan Bauk, NSRzB-a Marko Vujević, HZHB-a Petar Milić, Hrvatskih demokršćana Magdalena Šagolj, HSS-NHI-a Ante Čolak i bivši nezavisni poslanici Alija Kurtović i Sead Jusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi poslanici

Kako saznajemo, od konstituirajuće sjednice novog saziva Predstavničkog doma održane 22. studenoga do sada 28 novih poslanika podnijelo je zahtjeve za zasnivanje profesionalnog radnog odnosa u Parlamentu. Najviše ih je iz SDP-a: Jasmina Zubić, Alma Zildžić, Zoran Perić, Jasenko Selimović, Said Mujkanović, Kemal Beganović, Besima Borić, Fikret Kilim, Željka Bošnjak i Belkisa Vehabović.

Slijede poslanici SDA Ljiljana Sakić, Omer Škaljo, Amir Avdić, Osman Suljagić, Mehdin Selimović i Josip Jurišić.

Do sada su zahtjeve za profesionalno zasnivanje radnog odnosa podnijela i četiri od 13 zastupnika SBB BiH, a to su Nasir Beganović, Mirza Ustamujić, Omer Hećimović i Hazim Kapić. Isto su učinili i poslanici HDZ-a BiH Predrag Kožul, Željko Tomić, Ljilja Zovko i Jozo Bagarić, zastupnik HDZ-a 1990 Boro Krišto i NSRzB-a Marija Antić, Ivica Jurčić i Hasan Samardžić.

Novi-stari zastupnici

U profesionalnom radnom odnosu ostat će i 28 poslanika koji su to bili u dosadašnjem, a osvojili su i slijedeći četverogodišnji mandat.

To su SDP-ovci Zukan Helez, Damir Mašić, Ramiz Zahirović, Nermin Nikšić, Enver Mehmedović, Aida Brčić, Irfan Imamović i Karlo Filipović, zatim Jasmin Duvnjak, Safet Softić, Muhamed Ibrahimović, Ibrahim Nadarević, Jasmin Duvnjak, Dževad Agić, Edham Veladžić, Ismet Osmanović, Irfan Ajanović i Amela Mešić (SDA), Marinko Čavara, Katica Čerkez i Ivan Musa (HDZ BiH), Munib Jusufović i Aida Čikić (SBB BiH), Stanko Primorac i Slavica Josipović (HDZ 1990), Omer Vatrić (SBiH), Jasminka Durić (A-sda), Hafeza Sabljaković (DNZ), te Alma Čardžić (NSRzB).

Profesionalni angažman nastavit će i dosadašnji delegati iz Doma naroda FBiH koji su sada osvojili mjesta u Predstavničkom domu poput Svetozara Pudarića (SDP), Denisa Zvizdića (SDA) i Željka Asića (HSP).

Malo svjetlijih primjera

Među bivšim poslanicima ima i svjetlijih, doduše rijetkih, primjera onih koji su odbili primati plaću za nerad još godinu.

Takav slučaj je sa Enverom Avdićem i Izudinom Selimbašićem iz SBiH, koji su sa 22. studenoga raskinuli radni odnos u Predstavničkom domu. Kako saznajemo, iz ovog doma upućeni su i dopisi tvrtkama koje su do 2006. zapošljavale poslanike kako bi se utvrdilo mogu li se oni sada vratiti na stara radna mjesta i tako da se barem u tim slučajevima proračun oslobodi bespotrebnih troškova na njihove plaće

Vezani članci