NAKON AFERE Andrej Plenković smijenio ministra Davora Filipovića

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je potpisao Rješenje o razrješenju ministra gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Davora Filipovića. Time ujedno Jurica Lovrinčević prestaje biti posebni savjetnik u uredu ministra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, danas je održana 270. (telefonska) sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je Jurica Lovrinčević razriješen svih dužnosti na koje ga je imenovala Vlada: dužnosti člana Kriznog tima za Plan intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske i dužnosti člana Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te je stavljena izvan snage Odluka o ovlasti za zastupanje Vlade u Skupštini društva Hrvatski operator tržišta energije, prenosi Jutarnji list.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je razriješio ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, potvrđeno nam je iz Vlade. Filipović je smijenjen nakon što je Nacional objavio teško kompromitirajuće detalje o njegovom posebnom savjetniku, Jurici Lovrinčeviću.

Lovrinčević je, vidljivo je iz transkripta koji je objavljen, s novinarom Mreže TV Marinom Vlahovićem dogovarao financiranje njegovog medija iz javnih tvrtki preko oglašavanja na televiziji, a nekoliko puta spominje i svoj dio u tome, odnosno da se dio novca vrati njemu.

Nacional navodi da je riječ o 200.000 eura koje je Lovrinčević namijenio direktoru Mreže TV Saši Engleru kroz dva mjeseca, a da je dio kampanja već u tijeku. Shema je bila, pišu, takva da Lovrinčević traži da polovicu tog novca zadrži televizija, a da se onda i dio tog novca koji ide Vlahoviću vrati i njemu, nakon plaćanja poreza.

I Jurica Lovrinčević tako prestaje biti posebni savjetnik u uredu ministra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Nacional razotkrio aferu, Lovrinčević je tvrdio kako ga se pokušava diskreditirati i maknuti fokus s puno ozbiljnijih stvari koje se mjere u desecima i stotinama milijuna eura.

U međuvremenu se oglasio i USKOK iz kojeg su rekli kako su pokrenuli izvide.

"Povodom brojnih novinskih upita vezanih za postupanje na temelju teksta objavljenog u današnjem Nacionalu, u kojem su iznesene sumnje na počinjenje koruptivnih kaznenih djela, potvrđujemo provođenje izvida u predmetnom slučaju. USKOK će nakon pribavljanja potrebnih podataka i razmatranja svih relevantnih okolnosti, pravovremeno obavijestiti javnost o daljnjem postupanju", kazali su.

Vezani članci