Najzanimljivija izborna situacija u BiH

Vidi originalni članak
Deset dana nakon izbora još se neka mjesta prebrojavaju. Sve to možemo opet zahvaliti našoj BiH, koja je svojom političkom i ekonomskom situacijom mnoge otjerala preko granice pa danas njihovi glasovi odlučuju mnogo toga, barem u Novom Travniku. U Novom Travniku su bila tri kandidata za načelnika općine: aktualni načelnik g. Refik Lendo, g. Stjepan Dujo i g. Besim Belegić. Zadnji u ovome nabrajanju je osvojio nešto više od 1000 glasova, te nam u ovom trenutku osim da se ljevica vraća u naš grad, nije previše važan.

Refik Lendo prema neslužbenim rezultatima trenutno ima 5425, a Stjepan Dujo 5209 glasova. Razlika nešto veća od 200, a u igri oko 300 glasova. U gradu u kojem je bilo registrirano 20ak tisuća glasača, načelnika će prema nekim procjenama odlučiti njih 30 ili 50. Prema nekim mojim stajalištima i načinima razmišljanja i više nego dovoljno za članak u svim novinama i portalima u BiH. Tko god smatra da nije dovoljno, možemo nastaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisam vjerovao da postoji „sindrom političara" ili kojekakva „bolest pri dolasku na vlast", ali sam se ovaj izborni ciklus uvjerio u to. Trenutni načelnik naše općine, g. Refik Lendo je ne baš tako davno izjavio da su dva mandata sasvim dovoljna i da političar radio dobro ili loše nakon toga treba odstupiti i predati poziciju nekome mlađem i energičnijem, te kako u Novom Travniku takvih osoba ima napretek. (Izjava na linku: https://www.youtube.com/watch?v=xZtu-UCvgFs ) O ovome su neki portali i izvještavali, ali gle čuda, g. Lendo se opet kandidirao. Možda je shvatio da je potreban svome gradu i da nema niko bolji? Možda jedan od ovih sindroma, ili možda strah da će neko druge nacionalnosti sjesti u tu fotelju? Prosudite sami prema ovoj izjavi i objavi našeg načelnika. (slika 1)

Možda je ovaj ratni general i osoba koja još uvijek živi u 90-im, osoba koja Novom Travniku iz dana u dan pečati budućnost boljeg grada, novog grada kako mu samo ime i kaže. Temeljiti kampanju na nacionalnim osnovama, huškačkoj politici i svađama očito još uvijek u našoj državi prolazi. Državi u kojoj riječ ne znači ništa, što je dokazao svojom ponovnom kandidaturom.

A možda je naš načelnik mislio upravo na g. Stjepana Duju kada je spominjao mlade i uspješne ljude koji postoje u našem gradu, barem dok je trezveno razmišljao i dok ga razni sindromi nisu zarobili.

G. Dujo je mlada i uspješna osoba koja je u susjedstvu ostavila sjajnu karijeru iza sebe, te se posvetila borbi za svoj rodni grad. Zadnjih godinu dana sam se osjećao kao da nisam u BiH, seminari o EU fondovima, dolazak poslanstava, umjerene poruke, obavijesti na društvenim mrežama o svakom detalju programa, briga za pojedinca, odgovaranje na svako pitanje portala, bilo ugodno ili neugodno, itd. A što je najvažnije, bez mržnje i bez podjela. Konačno smo vidjeli da program za lokalnu vlast nisu borba protiv odcjepljenja RS-a, treći entitet i sl., već svakodnevni problemi našeg grada.

Možda u nekim djelovima ove zemlje, članstvo za pristup Europskoj Uniji nije samo puka formalnost, već želja da se ostvari nešto više i bolje. Možda samo treba prepoznati neke osobe i shvatiti da nam generali, ratni huškači i osobe koje pozivaju na nacionalne podjele neće donijeti stabilnost i europski put koji svi tako jako želimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U ovom gradu postoji mnogo madih i sposobnih ljudi koji ga mogu voditi..." reče jedna osoba. Mislim da sam ovaj izborni ciklus u svome gradu napokon jednu vidio. Sada se borim da ne prođe ispod očiju javnosti moždai najzaniljivija izborna situacija u našoj državi.

Vezani članci