NAJVIŠE U POVIJESTI Otkriveno koliko je novca dijaspora prošle godine poslala u BiH

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Iz godine u godinu dijaspora diljem svijeta u Bosnu i Hercegovinu šalje sve više novca, a tako je bilo i u 2023 kada se, prema podacima Centralne banke BiH, u zemlju slilo čak 3,79 milijardi maraka po osnovu novčanih doznaka, odnosno personalnih transfera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ističu u Centralnoj banci BiH, ukupni tekući transferi u 2023. godini iznosili su 5,26 milijardi maraka i za 307 milijuna KM su veći u odnosu na 2022. godinu, te je tako u prošloj godini zabilježen najveći iznos tekućih transfera do sada.

"Od ukupnog iznosa tekućih transfera, na novčane doznake iz inozemstva, odnosno personalne transfere, odnosi se 3,79 milijardi KM i veće su za 203 milijuna KM u odnosu na godinu ranije", naveli su iz ove institucije.

Ovakvi podaci, prema mišljenju ekonomista Slaviše Rakovića, za Bosnu i Hercegovinu su sa jedne strane loša vijest, a opet sa druge strane odlična vijest.

"S jedne strane, to je pokazatelj kakve su migracije u Bosni i Hercegovini, da su te migracije prema inozemstvu, da su motivirane radom i potragom za poslom i vjerojatno boljim životnim standardom. S druge strane, to je izuzetno značajan čimbenik za ekonomiju BiH, jer čini više od 10 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i izuzetno doprinosi generiranju BDP-a", istakao je Raković za "Nezavisne novine".

Kako navodi, i u budućnosti se može očekivati da će doći do rasta količine novca koji iz inozemstva dolazi u BiH, jer su, kako ističe, trend svugdje u svijetu, pa čak i unutar same Europske unije, migracije ka razvijenim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, iz Centralne banke BiH istakli su da ostali tekući transferi iznose 1,48 milijarde KM, od čega se najveći dio, u iznosu od 1,36 milijardi KM, odnosi na mirovine iz inozemstva.

Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača "Zvono" iz Bijeljine, ističe da taj novac šalje omladina koja je otišla u inozemstvo, a čiji roditelji ostaju ovdje.

"Kolike su mirovine - to znate. Prema tome, omogućuju im da mogu da prežive. Nažalost, sve veći broj obitelj odlazi, tako da će se najvjerojatnije u narednom periodu taj priliv smanjiti jer neće se imati kome slati ovdje", rekao je Vasilić, dodajući da to održava potrošačku mogućnost na ovom području.

Da sve veći priliv novca u BiH iz inozemstva ne treba čuditi potvrđuju i ranije objavljeni podaci u Prijedlogu izviješća o provedbi politike o suradnji s iseljeništvom za 2023. godinu, koji je objavilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a koje se poziva na podatke iz publikacije "Održivost emigracija iz BiH", čiji su autori Anto Domazet, Vjekoslav Domjan, Almir Peštek i Faruk Hadžić, gdje je navedeno da je BiH jedna od vodećih europskih emigrantskih zemalja i spada među 11 emigrantskih zemalja u svijetu.

"Stopa emigracije iz BiH iznosi oko 50 posto (postotak ukupnog pučanstva), a broj izdanih boravišnih dozvola prvi put građanima BiH u EU konstantno raste od 2014. godine kao rezultat liberalizacije tržišta rada u zemljama EU", navodi se u ovom prijedlogu.

Istaknuto je i da je emigracijom iz BiH stvorena snažna dijaspora, odnosno iseljeništvo.

"Procjenjuje se da u iseljeništvu živi između dva milijuna i 2,2 milijuna osoba koje vode podrijetlo iz BiH, a od ovog broja njih 1,8 milijuna je rođeno u BiH. Iako su napustili zemlju, najveći broj iseljenika održava snažne veze sa BiH, posebno sa mjestima podrijetla, s izraženom željom da doprinesu ekonomskom i društvenom razvoju BiH", navodi se u dokumentu te dodaje da se priroda emigracija iz BiH mijenja u smislu da se iseljavaju ili se namjeravaju iseliti cijele obitelji, što ima dugoročne posljedice po BiH.

Vezani članci