Na području Bosne i Hercegovine prijavljena 20.782 nezakonita migranta

Vidi originalni članak

- Namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH u istom periodu iskazalo je 19.625 osoba, dok je 1.310 njih podnijelo zahtjev za azil. BiH se u 2018. godini suočila sa značajnim porastom nezakonitih migracija preko vlastite teritorije - navedeno je u toj informaciji, koju je potpisao ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U informaciji piše i da najveći broj migranata dolazi iz Pakistana (6.910), Irana (3.373), Sirije (2.529), Afganistana (2.431), Iraka (1.874) i Libije (760).

Ističe se i da je u periodu od 24. rujna do 30. listopada ove godine Službi za poslove sa strancima prijavljeno 5.666 nezakonitih migranata, a da je namjeru za podnošenje zahtjeva za azil u BiH u istom periodu iskazalo 5.524 osoba, dok je 207 njih podnijelo zahtjev za azil.

- Značajan broj stranih državljana još boravi na otvorenim javnim površinama i objektima neuslovnim za stanovanje tako da su se pojavili i humanitarni i sigurnosni problemi. U bivšoj vojarni "Ušivak" u Hadžićima kod Sarajeva je 24. listopada pušten u rad Prihvatni centar za migrante kapaciteta za gotovo 400 osoba - piše u informaciji.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz austrijskog ministarstva unutrašnjih poslova, dnevni list "Kronen zeitung" objavio je da je oko 20.000 migranata spremno da uđe u Europsku uniju iz BiH, preko graničnog prijelaza Maljevac kod Velike Kladuše.

U tekstu je navedeno da se ta grupa migranata, u kojoj skoro da nema žena, sastoji od mladića marokanskog, alžirskog, iranskog i pakistanskog porijekla, za razliku od prethodnih migrantskih valova u kojima su bili mahom izbjeglice iz Sirije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što najviše brine austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova jeste to što su, kako je navedeno, mnogi od tih mladića naoružani noževima.

Vezani članci