MUKE BH. INSTITUCIJA ZBOG CRNOLISTAŠA Kako će se isplaćivati plaće sankcioniranima čiji su bankovni računi ugašeni?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Nekoliko institucija u BiH u velikom je problemu zbog zaposlenika koji su završili na crnoj listi SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, osobama koje su završile na crnoj listi vrlo brzo je većina banaka zatvorila račune, a uglavnom su se svi crnolistaši prebacilo na nekoliko banaka u RS koje su preuzele rizik.

I tome je sad kraj. Tijekom prethodnih nekoliko tjedana i preostale banke odlučile su ne ulaziti u rizik da i same završe na crnoj listi zbog suradnje s crnolistašima, pa su počele zatvarati račune, piše Raport.

No, sad se postavlja pitanje kako će zaposlenici u državnim institucijama primati plaću?

Poznato je da je Milorad Dodik izjavio da će on plaću predsjednika RS uzimati iz blagajne u kešu, a isto će vjerojatno pokušati njegovi bliski suradnici koji su također na listi sankcioniranih.

Pitanje je hoće li to biti moguće i koliko će biti izdrživo jer se na mjesečnom nivou radi o desetinama tisuća maraka koje se moraju izvući iz proračuna u kešu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti problem imaju sad i institucije BiH, u kojima se već održavaju interni sastanci na ovu temu, a sve su oči uprte u Vijeće ministara.

Raport je prošlog tjedna objavio da je Marinko Čavara (HDZ-ov čovjek u rukovodstvu Zastupničkog doma Parlamenta BiH) pisao Vijeću ministara BiH tražeći da se nađe način kako će mu plaću isplaćivati.

Isti problem ima i Nikola Špirić, zastupnik u Domu naroda BiH.

Problem ima i Tužiteljstvo BiH. Na listi sankcioniranih su bivša glavna tužiteljica Gordana Tadić te bivša zamjenica glavne tužiteljice Diana Kajmaković. Tužiteljstvo BiH, prema informacijama, čeka određenu instrukciju Ministarstva financija i VSTV-a, a najizglednija opcija je također blagajna iz koje bi se kešom davale dvije plaće.

Bit će zanimljivo i kako će se novac transferirati novoimenovanom konzulu BiH u hrvatskoj Rijeci Milanu Tegeltiji.

On je na crnoj listi završio zbog korupcije u pravosuđu, pitanje je kako će mu konzulat odnosno veleposlanstvo BiH u Zagrebu dostavljati plaću, što bi trebalo biti pitanje i za ministra vanjskih poslova BiH.

Očekuje se da će Vijeće ministara BiH pokušati tijekom ovog tjedna pronaći rješenje za ovaj problem, a to je najavio i ministar pravde Davor Bunoza.

Vezani članci