Miroslav Tuđman: Cilj Izetbegovića bio muslimanska dominacija i unitarna BiH

Vidi originalni članak
... dominacije u unitarnoj državi BiH, u kojoj Srbi i Hrvati ne bi imali prava na ravnopravnost.

On je rekao da su prepreku za ostvarenje takve ideologije činili Srbi i Hrvati koji nisu željeli da prihvate unitarizaciju zemlje, te međunarodna zajednica sa svojim mirovnim planovima, prenosi Srna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izetbegovićev zaključak bio je da BiH može da bude jedino unitarna država, i to država muslimanskog, odnosno bošnjačkog naroda", naveo je Miroslav Tuđman za RTRS.

On u svojoj knjizi "Druga strana Rubikona - politička strategija Alije Izetbegovića" piše da je Izetbegović imao tezu da Srbi i Hrvati imaju svoje matične države i da, prema tome, nemaju pravo na ravnopravnost u smislu ostvarivanja svojih nacionalnih interesa u BiH.

Miroslav Tuđman tvrdi da Izetbegović nije htio prihvatiti realnost u BiH - postojanje konstitutivnih naroda koji imaju pravo na suverenost i da zato nije htio da prihvati ni jedan mirovni plan.

"Oni mirovni planovi čiji je program bio da u BiH postoje tri konstitutivna naroda i da su ti narodi suvereni, te da se, prema tome, rješenje mora tražiti u federalnom ili konfederalnom ustrojstvu BiH, ili, drugim riječima, da svaki narod ima pravo na teritorijalni entitet", pojasnio je on.

On je naglasio da su mudžahedini dobivali državljanstvo BiH i prije oružanih sukoba, što im je kasnije omogućilo da ostanu ovdje nakon Daytonskog mirovnog sporazuma i šire islamizaciju bošnjačkog naroda.

Vezani članci