Mariću za zločine nad Bošnjacima 20, Bojadžiću za zločine nad Hrvatima jedna godina zatvora!

Vidi originalni članak
Marić je proglašen krivim po svih 25 točaka optužnice za ubojstva, prisilno preseljenje, uhićenje, nezakonito zatvaranje, mučenje i druga nečovječna djela nad bošnjačkim stanovništvom.

Marić je bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO). U kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 30. rujna 2013. godine. Na danas izrečenu presudu dozvoljena je žalba, javlja Birn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, jučer je pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine izrečena prvostupanjska presuda u predmetu Nihad Bojadžić, kojom je on osuđen na godinu zatvora. Bojadžić je osuđen za kaznena djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Nihad Bojadžić, u svojstvu zamjenika zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu Vrhovnog zapovjedništva Armije Republike Bosne i Hercegovine "Zulfikar", sudjelovao u mučenju, nečovječnom postupanju, prisiljavanju na rad, nanošenju teških tjelesnih ozljeda, seksualnom zlostavljanju i silovanju civila hrvatske nacionalnosti i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, zatočenih u objektu "Muzej - Bitka na Neretvi" u Jablanici.

Također, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine odmah je reagiralo te je priopćeno da će Tužiteljstvo u zakonskom roku uputit žalbu na presudu kojom je Nihad Bojadžić osuđen na godinu dana zatvora za ratne zločine na području Jablanice.

- Tužiteljstvo nije zadovoljno visinom izrečene kazne kao ni oslobađajućim dijelom presude, te će nakon što zaprimi pisani otpravak presude, u zakonskom roku uložiti žalbu kojom će tražiti da optuženi bude u potpunosti proglašen krivim i osuđen na adekvatnu kaznu zatvora - priopćeno je Tužiteljstva.

hercegbosna.org

Vezani članci