LIJEČNICI U FBIH PRIPREMAJU GENERALNI ŠTRAJK Više nemaju strpljenja, tužit će Vladu Federacije

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Liječnici u Federaciji Bosne i Hercegovine tužit će Vladu FBiH i početi sa pripremama za generalni štrajk, potvrdila je za Faktor dr. Marina Berberović, predsjednica Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka je ovo Saveza strukovnog sindikata nakon što se prekjučer na dnevnom redu sjednice Federalne vlade ponovno nije našlo imenovanje pregovaračkog tima, koji bi sa doktorskim sindikatom pregovarao o novom kolektivnom ugovoru.

Prošloga tjedna kazali su nam da će sjednica vlade biti 7. ožujka i da će se imenovanje pregovaračkog tima naći na dnevnom redu. Sjednicu su održali 6. ožujka, i bez obzira na to što smo imali pismeno obećanje iz Federalnog ministarstva zdravstva, ponovno na dnevnom redu nije bilo zdravstvo, odnosno pitanje pregovara s našim sindikatom.

Prošlo je devet mjeseci i mislimo da je to sasvim dovoljno vremena kojeg smo dali Federalnoj vladi. Bili smo strpljivi i više nego što je bilo potrebno, tako da mi sada krećemo u pripreme svega onoga što smo zaustavili u prvom mjesecu s obećanjem da će naše pitanje uskoro biti riješeno. To znači da mi od danas krećemo s pripremom tužbe i generalnog štrajka na području cijele FBiH, istaknula je Berberović.

Pojasnila je da će Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH tužiti Vladu FBiH za diskriminaciju jer, prema riječima Berberović, vlada uredno pregovara i sklapa kolektivne ugovore sa drugim sindikatima.

Nemamo informaciju hoćemo li uopće i kada doći na red. U obećanja više ne vjerujemo, bilo ih je više, tražili su da se strpimo, mislimo da smo bili dovoljno strpljivi, naglašava Berberović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon o štrajku FBiH nalaže da sve zdravstvene ustanove sa područja Federacije, prije stupanja u generalni štrajk, moraju sklopiti ugovore o poslovima koji se neće prekidati tijekom štrajka.

U Federaciji je puno ustanova, to je veliki posao, ali mi krećemo sa pripremom dokumentacije koja je potrebna, slanju zahtjeva prema poslodavcima, i kad završimo sve što Zakon nalaže, priopćit ćemo datum stupanja u generalni štrajk. Nemamo izbora, do sada smo bili strpljivi zbog pacijenata, ali svakom strpljenju dođe kraj, istaknula je Berberović.

Liječnici i stomatolozi ne odustaju od zahtjeva. Traže novi kolektivni ugovor, odnosno ujednačavanje primanja doktorima na području cijele FBiH.

Berberović je do sada u više navrata isticala “kako je nedopustivo da se plaće liječnika, od županije do županije, razlikuju i do čak 50 posto, odnosno da razlike u plaćama liječnika u nekim županijama idu i do 1.000 KM”.

Vezani članci