Lagumdžija: Prihvaćen protokol o suradnji SDP-a i HDZ-a BiH

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...od Parlamentarne skupštine Vijeća ministara BiH koji definiraju odnose HDZ-a i SDP-a u institucijama BiH, priopćio je na konferenciji za medije održanoj nakon sjednice predsjednik SDPBiH Zlatko Lagumdžija.

''Protokol o suradnji podrazumijeva da će SDP kao politička stranka u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini vršiti imenovanja u skladu sa zakonom predviđenom procedurom tako što će hrvatske pozicije u ovim institucijama biti u omjeru koji imamo u Domu naroda HDZ-a i SDP-a, što znači da će SDP imati jednu poziciju u odnosu na tri HDZ-a'', rekao je Lagumdžija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je objasnio da će u skladu s Protokolom pozicija zamjenika ministra sigurnosti biti popunjena kadrom iz SDP-a iz reda hrvatskog naroda, kao i institucije koje se imenuju od Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH.

''Direktor Uprave za neizravno oporezivanje će biti iz reda hrvatskog naroda i to ste mogli vidjeti u Protokolu, a ono što niste mogli vidjeti jeste da će na tu poziciju SDP i HDZ imenovati zajedničkog kandidata.

Obavio sam razgovore s Draganom Čovićem i mi smo danas verificirali kandidaturu stručne osobe koja će na najbolji mogući način obnašati tu funkciju i u koju mi imamo puno stručno i ljudsko povjerenje, ali još ne mogu priopćiti tko je to'', dodao je on.

Lagumdžija je jučer sa Čovićem razgovarao o mogućem mandataru iz reda hrvatskog naroda. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je dobio prijedlog HDZ-a s kojim se SDP, kako je kazao Lagumdžija, potpuno slaže.

''Predsjedavajući Vijeća ministara bi trebao biti Vjekoslav Bevanda i to je jedino rješenje za koje sam potpuno siguran, a sve ostalo su spekulacije. Mogu samo reći da će SDP, kako sada stvari stoje, dobiti pozicije ministra vanjskih poslova i ministra prometa i komunikacija ili sigurnosti i to će biti kandidat iz reda ostalih, ali se još o tome nismo dogovorili s kolegama iz SDA'', izjavio je predsjednik SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je dodao da očekuje da će imenovanje novog mandatara biti odmah iza novogodišnjih praznika te da će novi mandatar i predsjedavajući Vijeća ministara imati dovoljno vremena da rade na novom budžetu, nakon čega će ga predložiti.

Fena

Vezani članci