Kraj kupovanja glasova: Kodeks ponašanja tijekom predizborne kampanje!

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Ovih šest stranaka poziva i ostale da se pridruže potpisivanju ovakvog kodeksa, koji bi precizirao kako voditi predizbornu kampanju, navode Nezavisne novine.

Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a, izjavio je nakon posljednjeg sastanka "šestorke" u Banjaluci da će ih kodeks obavezivati da na "jedan aktivan način ne iznose protiv čega su, nego za šta su, i da se tako obraćaju ljudima u kampanji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, izrazio je zadovoljstvo da je konačno postignut dogovor o usvajanju kodeksa vođenja predizborne kampanje.

"On znači jedan sporazum koji će obavezati nas sve na određeno političko ponašanje u kampanji. Dakle, da ne vidimo više one lakrdije koje smo ranije vidjeli u kampanjama. Želimo da jasno bude propisano ponašanje. Kodeks treba jasno da potvrdi dostignuti nivo političke kulture, koji svi treba da izgradimo u ovom društvu", rekao je Dodik.

Izvod iz izbornog kodeksa Interparlamentarne unije, organizacije sa sjedištem u Genevi, a čije su članice gotovo sve zemlje svijeta sa parlamentarnom demokracijom:

- Kandidati i stranke će izbjegavati kritike drugih stranaka, njihovih lidera i kandidata koje se ne odnose na njihovo javno djelovanje, ili kritike koje nisu zasnovane na neovisno verificiranim činjenicama. Kritike će biti ograničene na programe, politike i djelovanje u političkom životu u prošlosti.

- Kandidati i stranke će njegovati civiliziran način izražavanja prema političkim oponentima bez blaćenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Kandidati i stranke će poštovati pravo drugih kandidata i stranaka da iznose iste takve stavove o njima, i na njih će reagovati civilizirano i argumentovano. Izbjegavaće govor mržnje i konflikta i poštovati pravo drugih na vlastito mišljenje.

- Kandidati i stranke će izbjegavati komentare na privatni život drugih kandidata i političara.

- Kandidati i stranke neće ulaziti u privatne prostorije građana radi vođenja kampanje, osim ako im nije eksplicitno dopušteno

- Kandidati i stranke u kampanji neće koristiti materijalna sredstva, osim ona koja su im legalno dodijeljena.

- Kandidati i partije će se javno odreći i osuditi svaki vid verbalnog i fizičkog nasilja.

- Kandidati i stranke neće zastrašivati glasače niti im nuditi mito.

Vezani članci