KONTROLE BENZINSKIH CRPKI Izrečene kazne u visini od 2,2 milijuna KM

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Tržišna inspekcija Republike Srpske je od 5. ožujka do 30. studenog izrekla 328 prekršajnih naloga benzinskim crpkama u vrijednosti od 2.214.000 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspekcija je u tom razdoblju izvršila 251 kontrolu benzinskih crpki, te su u 161 slučaju utvrđene određene nepravilnosti na osnovu čega su inspektori izrekli ove prekršajne naloge. Iz Inspektorata Republike Srpske je priopćeno da su izrečene i dvije mjere zabrane obavljanja djelatnosti.

U priopćenju se navodi da od ožujka traju inspekcijske kontrole i u većim trgovačkim centrima i svim marketima primjene uredbe prilikom formiranja cijena o ograničenju marže u prometu robe - izvršeno je 178 kontrola, od čega je 118 bilo neuredno, a prilikom kontrola izdata su 134 prekršajna naloga za nepoštovanje ove uredbe u vrijednosti od oko milijun KM.

"Za druge prekršaje, kao što su izdavanje računa, isticanje cijena, rokovi trajanja, deklaracija i ostalo u tržnim centrima izdato je 120 prekršajnih naloga u vrijednosti od oko 100.000 KM", navodi se u priopćenju, objavila je Srna.

U prethodnom razdoblju Tržišna inspekcija obavila je kontrole u tri mljekare u Republici Srpskoj – 'Mlijekoprodukt' Kozarska Dubica, 'Pađeni' Bileća i mljekara 'Dule' Bijeljina u kojima je također utvrđen određen broj nepravilnosti od kojih se jedna odnosila na prekoračenje marže na osnovne životne namirnice.

Subjektima su izdati prekršajni nalozi, a rješenjima naloženo ispravljanje nepravilnosti, to jest vraćanje cijene u normalne tokove. Kada je riječ o subjektima koji se bave proizvodnjom i prodajom ogrjevnog peleta, u proteklih desetak dana Tržišna inspekcija izvršila je oko 30 kontrola, od čega je devet bilo sa nepravilnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspektori su na osnovu utvrđenog izdali šest prekršajnih naloga u visini od oko 40.000 KM. Prilikom kontrola oduzeto je i 35,5 tona peleta zbog nepostojanja dokumentacije o porijeklu robe, navodi se u priopćenju. U proteklih desetak dana intezivirane su i kontrole pekarni. Izvršeno je 30 kontrola od čega je polovina bila sa nepravilnostima.

"Izrečeno je 15 prekršajnih naloga u iznosu od oko 15.000 KM. Uglavnom je riječ o manjim nepravilnostima, dok su kod dva subjekta izrečene mjere zbog prekoračenja uredbe o ograničavanju marže na osnovne životne namirnice", navode iz Inspektorata.

U svim kontroliranim subjektima, pored kontrola primjene uredbe o ograničavanju marže prilikom formiranja cijena, inspektori su kontrolirali i ostale parametre kao što su isticanje cijena, kontrola porijekla robe, izdavanje računa, ispravnost mjernih uređaja i ostalo.

Iz Inspektorata obavještavaju potencijalne subjekte kontrole da je Zakonom o trgovini obaveza tržišnog inspektora da donese rješenje o zabrani obavljanja trgovinske djelatnosti, kao i pružanju usluga ako se u prethodno ostavljenom roku ne postupi po rješenju, to jest ne otklone prethodno utvrđene nepravilnosti.

Inspektorat je istaknuo da su prevencija i edukacija uvijek bili prioritet, ali u cilju zaštite građana ovakvo postupanje nije isključeno - to jest zabrana rada ne samo da nije isključena nego je i zakonska obaveza.

Vezani članci