KOMEMORACIJA Brojni dužnosnici se prisjetili života i rada Salke Bukvarevića

Fena
Vidi originalni članak

Komemoracija povodom smrti ministra za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata FBiH Salke Bukvarevića održana je u zgradi Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu u prisustvu dužnosnika, prijatelja i članova obitelji. Pored Sarajeva, komemoracija je održana i u Tuzli u Bosanskom kulturnom centru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer FBiH Fadil Novalić je naglasio da je "rahmetli Salko Bukvarević bio istinski sin Bosne i Hercegovine. Jedan od onih tihih, ali izuzetno vrijednih sinova naše države".

"Skromnost i nenametljivost bile su, između ostalog, odraz njegovog dobrog vaspitanja. Bosna i Hercegovina bila mu je vrijedna kao i njegova poštena rudarska obitelj, koja ga je odgojila u duhu pravih ljudskih vrijednosti. Oni koji su u najtežim vremenima za obranu naše države bili rame uz rame sa Salkom svjedoče o njegovoj hrabrosti. Svoj patriotizam osim na ratištu, Salko je dokazivao u svemu što je radio do kraja svog života" kazao je federalni premijer.

"Opraštamo se od čovjeka kojeg će svi koji su s njim radili, surađivali ili ga barem jedanput u životu sreli i s njim razgovarali, pamtiti kao vedru, blagu, staloženu osobu, do kraja predanu svojim obavezama", rekao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

"Iznenadna smrt našeg dragog Salke, dobrog čovjeka, vrijednog u poslu, časnog borca, dokazanog patriotu, brižnog oca i supruga, duboko nas je rastužila", kazao je ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača.

"I u vrijeme kada nismo svi isto razmišljali, naš Salko je zagovarao politiku razumijevanja i kompromisa. Posao koji je radio sa borcima uistinu nije bio lagan. Govorio je da se tu radi o pojedinačnom čovjeku, o njegovoj sudbini i da je bolje za nekoga pogriješiti i dati mu pravo koje mu možda i ne pripada, nego nekoga zakinuti za pravo koje mu pripada", istaknula je ministrica financija i potpredsjednica vlade FBiH Jelka Milićević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S tugom smo primili vijest da je duša našeg suborca, prijatelja, brata Salke Bukvarevića napustila ovaj svijet. Tužni smo jer je sa ovog svijeta časno i dostojanstveno, kako je i živio, otišao još jedan u nizu velikana", rekao je između ostaloga predsjednik Udruženja boraca 'Crni labudovi' Avdo Subašić.

Nakon komemoracije, ispraćaj, dženaza i ukop ministra Bukvarevića su obavljeni u haremu Džindić džamije u Tuzli.

Ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata FBiH Salko Bukvarević preminuo je 29. srpnja na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Rođen je 1967. godine u Gornjem Hrasnu, Općina Kalesija.

Vezani članci