Kolinda Grabar-Kitarović: Ako Hrvati u BiH žele treći entitet, podržat ću ih

Vidi originalni članak

...emancipirana država koja će snažno krenuti put članstva u Europsku uniju i NATO, navodeći kako su promjene potrebne da bi BiH normalno funkcionirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za to su potrebne snažne unutarnje reforme, a jedan od neophodnih uvjeta jeste da hrvatski narod konačno postane jednakopravan - konstitutivno i u svakom drugom pogledu na cijeloj teritoriji BiH. U tome ću podržavati zahtjeve legitimnih predstavnika hrvatskoga naroda", navela je nova predsjednica Hrvatske u razgovoru za Federalnu televiziju.

Dodaje kako bi poželjan bio dogovor između sva tri naroda i nacionalnih manjina u BiH, te da bi u suprotnom trebalo organizirati međunarodnu konferenciju vezanu za budućnost, unutarnje uređenje i funkcioniranje BiH, u što bi bili uključeni međunarodna zajednica i SAD.

Dodala je kako će tražiti nadogradnju Dejtonskog mirovnog ugovora, te da britansko-njemačka inicijativa ima svojih prednosti, ali ima jedan veliki nedostatak - da se ne pruža jednakopravnost hrvatskom narodu u BiH.

Na upit o trećem entitetu je odgovorila da će podržavati rješenja i prijedloge koje budu stavili na stol i predložili legitimni hrvatski predstavnici u BiH.

"Da li će to biti kakva kantonalna rješenja ili treći entitet, ja to u ovom trenutku ne mogu reći, ali ću ih podržavati u njihovim zahtjevima", navela je ona ističući kako vjeruje da će njena prva službena posjeta biti upravo našoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prva moja briga je Hrvatska, zbog teške socijalne i ekonomske krize. No, i položaj hrvatskog naroda u BiH, kao i Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori bit će visoko na mom dnevnom redu", istakla je, dodajući kako vjeruje u budućnost BiH kojoj želi sve najbolje.

klix.ba

Vezani članci