Još jedan stečaj u HNŽ-u?

Vidi originalni članak

Kako je u nekoliko navrata pisao Dnevni list o problemima gospodarenja šumama i šumskim zemljištem na području HNŽ/K-a, nepostojanju propisa iz oblasti šumarstva kako na razini Federacije BiH tako i na razini Hercegovačko-neretvanske, problemima financiranja i poslovanja JP"Šume Hercegovačko- neretvanske" d.o.o. Mostar te neisplate plaća i doprinosa radnicima poduzeća (dvije plaće i osam mjeseci doprinosa), saznajemo da se priprema stečaj navedenog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stigle presude

Naime, presudama Županijskog suda u Mostaru JP"Šume Hercegovačko-neretvanske" d.o.o. Mostar dužno je solidarno sa Vladom HNŽ-a isplatiti preko milijun konvertibilnih maraka za čuvare šuma u razdoblju između 2007.g. do 2010.g. poduzećima Šumarstvo „Srednje neretvansko"Mostar" d.d. i Šumarstvo „Prenj" d.d. Konjic.

Kako nije bila na vrijeme, od strane Vlade i resornog ministarstva HNŽ-a, ustrojena Uprava za šumarstvo, poduzeća su ustala tužbom u kojoj su naveli da su oni čuvali šumu i šumsko zemljište u razdoblju 2007-2010.godine. Njihove navode su sudovi prihvatili.

Kako saznajemo, JP"Šume Hercegovačko-neretvanske" d.o.o. Mostar u ovom trenutku već ima blokirane račune s višemjesečnim dugovanjima prema vlastitim radnicima, a Vlada HNŽ-a kao i Skupština HNŽ/K nisu poduzeli ništa konkretno da navedeno društvo u proteklom vremenu profunkcionira. Po svemu sudeći, nakon takvog ishoda najvvjerovatniji ishod je stečaj za JP „Šume Hercegovačko-neretvanske".

Radnici upozoravali

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, radnici ovog poduzeća već duže vrijeme upozoravaju na loše stanje u ovom poduzeću. Tvrde da su o stanju u JP"Šume Hercegovačko-neretvanske „d.o.o. Mostar redovito informirali predstavnike vlasti i tijela upravljanja tvrtkom, ali da nikakvog jasnog odgovora od nadležnih nisu dobili. Oni su u više navrata tražili rješavanje problema od premijera Vlade HNŽ-a Nevenka Hercega i nadležnog ministra Donke. Uz isplate plaća zaposlenih u društvu, od vlasti i Uprave radnici su tražili i iznalaženje trajnog i održivog funkcioniranja društva.

Kako se sada čini, šume i šumsko zemljište u HNŽ-u , kao jedini primjer u Federaciji BiH, ponovno ostaju bez državnog i javnog nadzora nad gospodarenjem i čuvanjem šuma. Svakako, navedene presude idu u korist privatnim poduzećima i fizičkim osobama koje već godina mešetare i bez valjane pravne osnove sijeku i uništavaju šumsko dobro.

Dnevni list

Vezani članci