Još dvoje oboljelih od koronavirusa u RS-u, od toga jedno dijete

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

U Republici Srpskoj od koronavirusa oboljele su još dvije osobe, priopćilo je Ministarstvo zdravstva Srpske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o jednom djetetu i jednoj osobi mlađe životne dobi, iz bliskog kontakta sa jučer potvrđenim slučajem muškarca i njegove supruge, a koji su imali bliski kontakt sa osobom kod koje je potvrđen koronavirus u Sloveniji.

"Oni se osjećaju dobro, nalaze se u kućnoj izolaciji, a liječnici Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Banja Luka će pratiti njihovo zdravstveno stanje", navedeno je iz Ministarstva.

Trenutno je novim koronavirusom zaraženo deset osoba u Republici Srpskoj. Dvije osobe se nalaze na Klinici za infektivne bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srspke, a osam osoba se nalazi u kućnoj izolaciji.

Svi pacijenti se osjećaju dobro i niti jedan nije vitalno ugrožen.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 488 osoba, koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom (SARS-CoV-2) , a nadzor je završen kod 132 osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi putnici koji dolaze iz područja gdje su registrirani slučajevi pojave novog koronavirusa moraju da se unutar 14 dana od dolaska u Republiku Srpsku telefonski jave nadležnom domu zdravlja. Putnici koji nemaju svog obiteljskog doktora u Republici Srpskoj potrebno da se telefonom jave Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. Za sve informacije u vezi sa ovim pitanjima otvorena je besplatna telefonska linija 0800 50 555.

"Još jednom podsjećamo građane, koji se nalaze u kućnoj izolaciji, da poštuju mjere koje im preporuči nadležni liječnik. Članovi koji žive u istom domaćinstvu sa osobom u kućnoj izolaciji, trebaju ostati u drugoj sobi ili održavati udaljenost od najmanje jedan metar od osobe u izolaciji. Potrebno je dobro provjetravati zajedničke prostorije (kuhinja, kupatilo) i izbjegavati dijeljenje predmeta iz neposrednog okruženja osobe (četkice za zube, jelo, posuđe, čaše, ručnike, krpe ili posteljinu)", opominju nadležni.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske će redovno informirati javnost o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj.

Vezani članci