Jeste li ikada čitali programe stranaka u BiH? Evo mi jesmo, lijepo pišu, slabo rade

K. Perić/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Dok se politika u suvremenim društvima nameće programom, u Bosni i Hercegovini konkretan program izostaje već nekoliko desetljeća, a izborni rezultat se ostvaruje nacionalnim konfrontiranjem. Najveći, gorući problem u sva tri konstitutivna naroda u BiH trenutačno je iseljavanje. Na tisuće mladih napušta zemlju, koja se pretvara u društvo staraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1. siječnja 2013. do 1. lipnja 2019. godine Bosnu i Hercegovinu je napustilo 203.011 osoba. Nakon krize koju je gospodarstvo doživjelo zbog pandemije, situacija može biti samo gora. Izvjesno je da se pakiraju i oni koji su do jučer mislili da neće morati otići sa svoga.

Vodeće, vladajuće, nacionalne stranke u BiH ni u svojim programima ne nude konkretna rješenja za mlade obitelji. Toj problematici posvećuju dio pozornosti, no ne definiraju konkretne poteze i korake, kojima ne svjedočimo ni u praksi.

SDA u svome programu o obitelji piše lijepo, no prilično neodređeno.
“Nastavit ćemo promovirati vrijednosti braka između muškarca i žene i obitelji kao temelja stabilnog i zdravog društva. Inzistirat ćemo na zaštiti žene – majke, i obitelji sa više djece. Podržavat ćemo i raditi na unapređenju predškolskog obrazovanja, a posebnu pažnju posvetit ćemo odgoju i obrazovanju djece sa posebnim potrebama i djece bez roditelja. Pojačat ćemo napore, uz sustavne mjere, koje će stimulirati pomoć obiteljima sa više djece i tako zaustaviti negativan trend nataliteta. Putem Vlade Federacije BiH i županijskih vlada ćemo intenzivirati izradu programa koji pomažu prvo zaposlenje i stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova. Dosljedno ćemo se zalagati za sprečavanje i borbu protiv pošasti suvremenog svijeta koje posebno destruktivno djeluju na djecu i obitelj”, kaže u svom program na temu obitelji SDA.

Jednako neodređeno o istoj temi piše HDZ BiH u svome programu.
“Depopulaciju stanovništva u BiH karakterizira čitav niz negativnih demografskih trendova kao što su niska stopa nataliteta, niska stopa fertiliteta, nepovoljna starosna struktura i emigracija radno sposobnog i spolno reproduktivnoga stanovništva. Zbog devastirajućeg utjecaja depopulacije na sveopće prilike u BiH, glavni će cilj HDZ-a BiH u narednome razdoblju biti pozitivna populacijska politika i revitalizacija kroz definiranje demografskih mjera za osiguranje porasta nataliteta i zaustavljanje trenda iseljavanja”, kažu iz HDZ-a BiH koji su locirali i identificirali problem, ali poput SDA nemaju rješenje.

“Primarna zadaća u povećanju nataliteta bit će donošenje mjera poticajnoga rađanja kako bi se postigao cilj od minimalno troje djece u obitelji. Mjere poticajnoga rađanja podrazumijevat će, između ostalog, pravnu i institucionalnu jednakost, ublažavanje ekonomske cijene podizanja djeteta financijskim davanjima iz proračuna, smanjenje psihološke cijene roditeljstva, usklađivanje rada i roditeljstva”, pišu dalje iz HDZ-a dodavši da će ublažavanje ekonomske cijene podizanja djeteta postići financijskim mjerama kao što je jednokratni roditeljski dodatak, uz progresivni rast za svako sljedeće živorođeno dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Osigurat ćemo i dječji dodatak za svako dijete, neovisno o ekonomskome statusu obitelji, koji će biti zajamčen za vrijeme školovanja djeteta”, navodi dalje HDZ. U isto vrijeme, u županiji gdje u vlasti participiraju upravo SDA i HDZ majkama je godinama bilo najgore, a većina roditelja ne ostvaruje uvjete za dječji dodatak - HNŽ. Na razini Federacije, prije pandemije korona virusa donesen je zakon Nacrt zakona o zaštiti obitelji s djecom, koji bi mogao ujednačiti prava rodilja u Federaciji.

“Smanjenje iseljavanja, osobito stanovnika koji su u reproduktivnoj životnoj dobi, bit će glavni prioritet i zadaća svih razina vlasti. Nužno je poduzeti sve moguće mjere za motiviranje mladih za ostanak u Bosni i Hercegovini, kao i mjere usmjerene prema povratku onih koji su otišli. Demografsko pitanje je kompleksno i zahtijeva trajno planiranje i praćenje uz značajna financijska sredstva i ljudske resurse. Zbog toga je u pitanje demografskoga oporavka nužno aktivno uključiti i znanstvenu zajednicu koja će kontinuiranim i dugotrajnim multidisciplinarnim znanstvenim pristupom identificirati razloge depopulacije i ponuditi odgovarajuća rješenja”, zaključuju iz HDZ-a.

U demografsku obnovu kune se i SNSD, no zatvaraju se škole i u entitetu kojim vlada ta stranka.  “Demografska obnova je temelj svih naših politika u narednom razdoblju. Zato ćemo posebnu pozornost posvetiti mladima i mjerama podrške roditeljstvu, nastaviti sa politikama koje su u prethodnom razdoblju utjecale na poboljšanje položaja mladih, mjerama usmjerenim na usklađivanje obiteljskog i profesionalnog života. Cilj je dovesti do motivacije za življenjem na apodručju Republike Srpske, što će povećati stopu ukupnog fertiliteta I poboljšati demografsku sliku Republike Srpske”, piše u svom program na temu obitelji i mladih SNSD.

Dodaju da sve mjere koje provode s ciljem povećanja konkurentnosti gospodarstva, novih investicija i otvaranja novih radnih mjesta, povećanja produktivnosti i plaća, realiziraju da bi stvorili bolje uvjete za život svih građana Republike Srpske. Koliko su u tome uspjeli najbolje će ocijeniti građani. A građane u oba entiteta muče isti problem, nezaposlenost, niska primanja, mito i korupcija, politika koja ne nudi rješenja.

Podsjetimo i da BiH, kako smo i pisali, nijedno od 25 ministarstava na federalnoj i državnoj razini nije posvetila demografiji.

Republika Hrvatska ima Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a Srbija ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacijsku politiku, u Vladi Federacije i Vijeću ministara nijedan ministar se ne gorućom problematikom – iseljavanjem, ali i slabim natalitetom. Nasuprot Federaciji i Vijeću ministara, Republika Srpska ima Ministarstvo porodice, omladine i sporta, kojemu je djelokrug analiziranje demografskih kretanja, te praćenje i predlaganje mjera pronatalitetne politike, kao i promoviranje obiteljskih vrijednosti. Vladajući za ovaj problem već odavna nemaju rješenje, no dojam je da ga se i ne traži.

Vezani članci