ISTRAŽNO POVJERENSTVO Leglo korupcije u stečajnim postupcima: Posebno istaknut hotel u Neumu

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Na 27. sjednici Privremenog istražnog povjerenstva (PIP) Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH obavljena su saslušanja predsjednika Udruženja stečajnih upravitelja Federacije BiH Hamdije Muratovića, te predsjednika i potpredsjednika Sindikata solidarnosti Tuzla Sakiba Kopića odnosno Enesa Tanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na vrlo iscrpan način i uz podnošenje obimne dokumentacije svjedoci su govorili o mahinacijama u stečajnim postupcima za koje su istaknuli da predstavljaju leglo korupcije koja po obimu nadilazi korupciju u oblasti privatizacije i na osnovu koje je dodatno devastirano gospodarstvo Bosne i Hercegovine.

U tim postupcima posebno je istaknuta uloga stečajnih upravitelja od kojih mnogi, uprkos kako je rečeno -  nedostatku stručnosti, vode veliki broj stečajnih postupaka, te u sprezi sa pravosudnim organima stvaraju pukotine u sustavu kroz koji se odlijevaju milijarde maraka.

Tijekom svjedočenja predstavnika Sindikata solidarnosti posebno je apostrofiran slučaj promjene vlasništva hotela 'Stella' u Neumu na osnovu koje su privatni dioničari, za sada, ostali bez vlasničkog udjela u visini 4,4 milijuna KM.

Privremeno istražno povjerenstvo danas je usvojilo zaključak da se od Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) i drugih nadležnih institucija traži da mu dostavi podatke o svim stečajnim postupcima u poduzećima u kojima država ima udio u vlasništvu, zatim o dužini trajanja postupaka, podatke o stečajnim upraviteljima, njihovoj stručnoj spremi kao i visini naknada i nagrada na osnovu provedenih stečajnih postupaka, te imena postupajućih tužitelja, sudaca i vještaka u stečajnim postupcima.

Privremeno istražno povjerenstvo zadužuje predsjedavajućeg PIP-a da uputi urgencije svim osobama i institucijama koje nisu uopće ili u cjelosti postupile po ranijim zaključcima ili zahtjevima Privremenog istražnog povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PIP zadužuje predsjedavajućeg Privremenog istražnog povjerenstva da dostavi upite svjedocima koji su se pojavili pred PIP-om s ciljem kvalifikacija ili pribavljanja dodatnih informacija vezanih za njihova svjedočenja, a na vlastitu ili na inicijativu bilo kog drugog člana Privremenog istražnog povjerenstva. Također, PIP je danas odlučilo da se zaprimljena predstavka jednog građanina uputi Uredu disciplinskog tužitelja VSTV-a na dalje postupanje, navedeno je iz Ureda za informiranje Parlamentarne skupštine BiH.

Vezani članci