ISPOVIJEST VOJNIKA ORUŽANIH SNAGA U opasnosti smo od zaraze, hrana je nevjerojatna loša

N1info.com
Vidi originalni članak

Odlazak vojnika u Oružanim snaga Bosne i Hercegovine posljednjih godina mjeri se u stotinama. Proračun za Ministarstvo obrane BiH nedovoljan je za sveobuhvatne reforme, poručuje bivša ministrica Marina Pendeš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očajna hrana

NATO put naše zemlje trebao bi natjerati vladajuće za veća ulaganja u vojni sektor. Najavljuje se i modernizacija, ali i ulaganja u infrastrukturu i opremu najveće institucije u državi. Ipak oni koji su napustili ove strukture svjedoče o lošim uvjetima.

Besim Malkić bio je zaposlenik Oružanih snaga BiH skoro osam godina. Loša plaća i uvjeti rada primorali su Malkića da napusti vojsku. Od rujna 2018. živi u Njemačkoj.

"Svaki naš teren morali smo skupljati novce da bismo kupili neki potrošni materijal, da sebi te prostorije u kojim boravimo možemo očistiti, da bi proveli tu normalno sedam dana i da se ne bi zarazili. Hrana je nevjerojatno loša. Ja mislim da ta hrana ne zadovoljava potrebe čovjeka za jedan dan", priča Malkić.

Njegove riječi potvrđuju i oni koji i danas rade u vojsci, a koji ne žele izlaziti u javnost. Za to vrijeme bivša ministrica obrane Marina Pendeš priznaje da je premalo novca, 285 milijuna maraka koliko Ministarstvo obrane dobiva prethodnih godina iz proračuna. Najavljuje da bi u ovoj godini vojska trebala dobiti nova vozila i opremu ali i iskorak u infrastrukturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visina osnovice posebno vojnika i potporučnika prioritet je Usvojene izmjene Zakona u prvom čitanju u Domu naroda Parlamenta BiH. Pendeš ne sumnja da će to podržati i drugi Dom, ali i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Ne slažu se svi

"Ministarstvo financija nije to koje samo utvrđuje okvir nego se to na fiskalnom vijeću utvrdi. Fiskalno vijeće čine ministarstva financija i premijeri entiteta, odnosno predsjedavajući Vijeća ministara i ministar financija države. Tako da je to često veliki problem dobiti pet glasova "za" povećanje financijskih sredstava za državnu razinu, samim tim i za Ministarstvo obrane", pojašnjava Pendeš.

Modernizacija i povećanje u vojnom sektoru ključni su izazovi pred vlastima, smatra član komisije za obranu i sigurnost Dženan Đonlagić. Dodaje da put BiH ka NATO-u natjerat će državu za veća izdvajanja u Oružane snage.

"Aposlutno se ne slažem sa tezama onih koji tvrde da je 'raspad sustava' u Oružanim snagama BiH. Ja mislim da OS BiH jedan pozitivan, svijetli primjer reforme obrambenog sektora u BiH", tvrdi Đonlagić.

Ipak parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović navodi zabilježene slabosti u najbrojnijoj i navjećoj instituciji u Bosni i Hercegovini.

"Na osnovu mog dugogodišnjeg iskustva to je manja plaća profesionalnih vojnika u odnosu na druge institucije BiH. Nesrazmjeran odnos plaća po činovima, kategorijama i činovima u odnosu na odgovornost u OS BiH. Nedovoljno funkcioniranje sustava logistike. To su prvenstveno smještajni kapaciteti i oprema. Posljednjih par godina ima jedan zabrinjavajući odljev kadrova iz OS BiH", ističe Šiljegović, za N1.

Vezani članci