Investicijom do bh. državljanstva

Vidi originalni članak
Istaknuli su ovo iz Sektora za državljanstvo u Ministarstvu civilnih poslova, pojašnjavajući da se na ovo pravo stiče na osnovu člana 13 važećeg Zakona o državljanstvu. Takva mogućnost postoji za strane državljane i u zemljama regije.

Prema Pravilniku o postupku prijema u državljanstvo BiH osobe koja se smatraju od naročite koristi, stranci pravo na državljanstvo dobivaju ako su vlasnici ili rukovoditelji u firmama koje su investirale značajna sredstva u BiH ili zapošljavaju značajan broj radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stranci, također, državljanstvo mogu steći putem naturalizacije i olakšane naturalizacije, tj. kada se radi o braku sa državljaninom BiH ili djetetu čiji je jedan roditelj stekao bh. državljanstvo", pojasnila je nedavno Zorica Rulj, glasnogovornik Ministarstva civilnih poslova BiH.

U izjavi za medije, ona je dodala da i apatridi i izbjeglice, emigranti koji su se vratili u BiH, kojima je bh. državljanstvo prestalo, odricanjem ili otpustom radi stjecanja, odnosno zadržavanja stranog državljanstva i po osnovu ugovora o dvojnom državljanstvu, mogu dobiti državljanstvo pod određenim uvjetima.

U svijetu je u proteklih nekoliko godina zabilježen porast "kupovine" državljanstva, na što ukazuju i posljednji podaci Međunarodnog monetarnog fonda. Države u zamjenu za investicije nude zainteresovanim da kupe državljanstvo ili makar dozvolu boravka. Procjena je da ova industrija na globalnom nivou vrijedi dvije milijarde dolara.

Podaci MMF-a pokazuju da na listi zemalja dominiraju karipske i europske zemlje, ali se državljanstvo može kupiti i u Kanadi, SAD, Australiji, Singapuru i Novom Zelandu. Najeftiniju opciju nudi Dominika, gdje se može dobiti državljanstvo za samo 100.000 dolara investicije (plus takse) i to nakon obavljenog intervjua sa nadležnim institucijama.

Cilj ove mjere je da olakša postupak dobivanja dozvole boravka stranim investitorima koji kupe nekretninu ili investiraju u privredu. Kupovina državljanstva postoji već oko 30 godina. Prvo se pojavila u Sjevernoj Americi, Australiji i Velikoj Britaniji - sigurnosna mjesta za bogate građane koji traže da premjeste ili ulože svoja sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezavisne novine

Vezani članci