Imenovan 781 Bošnjak umjesto Hrvata i Srba

Vidi originalni članak

... Bošnjaci, priopćeno je jučer iz ove stranke, a prenosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narodna zastupljenost

Po navodima iz HDZ-a, na sastanku održanom u Širokome Brijegu sa županijskim, regionalnim i koordinatorima za Distrikt Brčko i Grad Mostar za praćenje procesa priprema popisa pučanstva u BiH 2013. godine, izražena je zabrinutost jer se nije prijavio potreban broj popisivača i općinskih instruktora iz reda svakog konstitutivnog naroda.

Nakon toga su na mjesta predviđena za Hrvate i Srbe izabrani popisivači, ili instruktori iz reda bošnjačkog naroda. Po podacima HDZ-a u 25 općina u Federaciji BiH, čak 781 popisivač iz reda bošnjačkoga naroda zauzeo je mjesta predviđena za druge narode što je protivno Zakonu o popisu.

"S obzirom da je to urađeno od Agencije za statistiku i suprotno je odredbama zakona, sa sastanka je upućen poziv predsjednicima općinskih popisnih povjerenstava da ne daju odobrenje na takve popise sve dok se pogreška ne ispravi, a od Agencije za statistiku BiH zatraženo je da sve odluke vezane uz popis pučanstva u BiH 2013. godine donosi transparentno i na zakonit način", navodi se u priopćenju HDZ-a BiH.

Zajednička akcija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ove stranke kritizirali su Agenciju za statistiku koja provodi popis pučanstva zbog stalnih promjena naputaka oko provedbe samog popisa pučanstva. 
Na sastanku su HDZ-ovi dužnosnici zaduženi za praćenje provedbe popisa pučanstva informirani i oko zajedničkih aktivnosti koje poduzimaju HDZ Hrvatske i HDZ BiH oko provedbe popisa pučanstva.

Dogovoren je konačan sadržaj letka koji će HDZ BiH i HDZ RH zajednički uputiti Hrvatima i javnosti kada je riječ o značaju popisa i važnosti odziva na isti.
 Novi sastanak o temi priprema za popis pučanstva u BiH dogovoren je za petnaestak dana, a zadužene osobe za praćenje procesa priprema i sudionici sastanka su pozvani da se maksimalno uključe u provedbu dogovorenih aktivnosti.

Popis pučanstva, kućanstava i stanova u BiH održat će se od 1. do 15. svibnja, i to je prvi popis koji se održava nakon 22 godine. Posljednji popis u BiH organiziran je 1991. godine. Tada je u BiH živjelo oko 4,3 milijuna stanovnika od čega je bilo 780.000 Hrvata. Po procjenama Katoličke crkve, u BiH trenutačno živi oko 440.000 Hrvata katolika, čiji se broj prepolovio od posljedica posljednjeg rata.

Vezani članci