IMA SPREMNO SKLADIŠTE Prve doze cjepiva koje stignu bit će transportirane u Mostar

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Federalni zavod zdravstvenog osiguranja završio je izradu Plana imunizacije protiv Covida-19 te ga dostavio Federalnom ministarstvu zdravstva. Ovaj dokument bit će sutra razmatran na sjednici Vlade FBiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako saznaje N1, županijski zavodi za javno zdravstvo su dobili operativne zadatke i već rade na pripremi terena za početak imunizacije.

Prve doze cjepiva koje stignu bit će transportirane u Mostar koje ima spremno skladište. Riječ je Pfizerovom cjepivu koju je BiH nabavili putem sistema Covax. Iz ovog skladišta cjepivo će biti distribuirano prema svim županijama ravnopravno i solidarno.

U narednom razdoblju bit će osposobljena još tri centra za distribuciju i skladištenje – Mostar, Tuzla i Bihać.

Kako je ranije priopćeno, prvo će biti izvršena imunizacija liječnika i medicinskog osoblja, zatim osobe treće životne dobi koje žive u socijalnim ustanovama, a potom i ostali.

Zdravstveni radnici koji će vršiti imunizaciju su spremni s obzirom na to da je postupak isti kao i kod imunizacije cjepivom protiv gripe, a upoznati su načinom skladištenja i čuvanjem ovog cjepiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuto je kako je FBiH spremna i za druge vrste cjepiva koje idu u hladnom lancu od dva do osam jer se isti lanac koristi i za cjepivo protiv virusa gripe.

Federacija BiH je putem Covax sistema naručila 800.000 doza cjepiva protiv Covida-19.

Vezani članci