I dalje neugodno vruće, promjena vremena dolazi tek krajem mjeseca!

Vidi originalni članak
Ponegdje u gorju može biti umjerenog razvoja oblaka uz nestabilnosti lokalnog karaktera. Tijekom ponedjeljka i utorka zapuhat će umjerena i pojačana bura, koja bi barem malo mogla ublažiti vrućinu, ali kako će to biti fenska bura, njen utjecaj skoro pa da se neće ni osjetiti.

Od srijede ponovno južni vjetar i toplije. Dnevne temperature zraka od 35°C do 40°C, a sredinom tjedna ponovno do 41°C - donosi facebook stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osjetnija promjena vremena moguća je tek krajem mjeseca.

Ponavljamo kako uslijed ovako visokih temperatura treba izbjegavati boravak na suncu i propisno se zaštiti od štetnih zraka koje su vrlo opasne za kožu, a sve je veći broj onih oboljelih od melanoma što je dovoljno upozorenje da se prije odlaska na sunce mažemo kremom s UV faktorom. Poželjno je nositi sunčane naočale, a glavu pokriti šeširom ili kapom. Ukoliko nije potrebno, izbjegavajte izlazak na sunce u vremenu od 11-17 sati.

Tijekom ovih vrućih dana preporučuje se piti više tekućine, najbolje vode, ali ne one koja se hladi u hladnjacima jer to izaziva kontraefekt. Prehladna voda, ili neki drugi napitak, uzrokuju da se ljudi više znoje pa sva popijena tekućina odmah izađe iz tijela. Treba izbjegavati i alkohol, a ono što također treba izbjegavati jesu gazirana pića.

I s hranom treba pripaziti, jer masna, pržena ili prejako začinjena hrana nikako nisu dobar izbor za ovako visoke temperature. Preporuča se jesti mnogo voća koje osvježava organizam, povrća te laganih variva i juha.

Ne zaboravite povesti računa o svojim kućnim ljubimcima ukoliko ih imate. I njima je potreban hlad, a morate im osigurati svježu vodu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brotnjo.info

Vezani članci