HRS: Izađite na izbore, makar pocijepali listić

Vidi originalni članak

...nerijetko čujemo od slatkorječivih političkih lidera u zemlji. Predizborna kampanja se zahuktava i svakim danom, uz smiješna obećanja za bolje sutra, sliči na lošu sapunicu. No, puno velikih riječi i lažni osmjesi vođa ništa su u usporedbi s onim što se događa iza stranačkih pozornica gdje se kupuju ili kradu glasovi.
Podsjetimo da se prije nekoliko dana pojavila informacija da su pojedini bh. državljani koji žive u SAD-u, pa i u drugim zemljama, na svoje kućne adrese dobili i po stotinu glasačkih listića od Centralne izborne komisije, nakon čega je pokrenuta interna istraga CIK-a, a u cijeli slučaj uključilo se i Tužiteljstvo BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najčešće prijevare se događaju nakon zatvaranja birališta kada padaju dogovori unutar biračkih odbora o popunjavanju/poništavanju glasačkih listića te kupovinom glasova za novac. Također, radi neažuriranih biračkih popisa, velike su vjerojatnosti da će se ubacivati i glasovi raseljenih ili mrtvih osoba. Jedini lijek za bilo kakvu vrstu manipulacija jest što veći izlazak na izbore. Svojim izlaskom smanjujete broj praznih listića i mogućnost da oni budu "popunjeni" umjesto vas.
Hrvatska republikanska stranka, koja 12. listopada prvi put izlazi pred glasače, o izborima ima jasan stav:
- Nećemo poručivati ikome da glasuje za nas, jer želimo biti prepoznati po onome što radimo i propagiramo, a ne da bilo koga vučemo za rukav. Obećanja prepuštamo drugima! Oni koji nas prepoznaju neka glasuju za nas. Svi drugi imaju za koga drugog glasovati. Ono što je najvažnije jest da se u što većem broju izađe na izbore. Ako netko smatra da se nema za koga glasovati, neka svejedno izađe na izbore pa makar i pocijepao listić, jer postoje velike vjerojatnosti da će netko glasovati u njegovo ime, ako ne ode glasovati. Tek u tom slučaju apstinencija postaje demokratski politički izbor. Neizlaskom svi gubimo, a samo pojedinci dobivaju, jer imaju dostupan materijal za malverzacije - poručuje Slaven Raguž, predsjednik HRS-a.

Vezani članci