HNS: Kriminalizacija Domovinskog rata mora se zaustavit

Vidi originalni članak

Posebna pozornost u raspravi bila je posvećena statusnim pitanjima i pravima braniteljske populacije, te kako je zaključeno tendencioznim i politikantskim brojnim optužnicama protiv pripadnika, posebno zapovjednika, Hrvatskoga vijeća obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašeno je još jednom je da se svi ratni zločini trebaju procesuirati, a krivci kazniti. No, nedopustiva je praksa tužiteljstva da selektivno bira navodne krivce pa zatim bira zločine koje će procesuirati, ali prema njihovoj pripadnosti vojnoj formaciji ili nacionalnosti. To je jasan i dovoljan pokazatelj da nije cilj procesuirane zločina i krivaca već kriminalizacija vojnih formacija i naroda. Dok se potencijalne krivce za zločine Armije BiH u pravilu optužuje po osobnoj odgovornosti, dotle pripadnike Hrvatskoga vijeća obrane po zapovjednoj odgovornosti, a njihova se navodna krivica stavlja kontekstu tzv. udruženi zločinački pothvat" ili, drugim kvalifikacijama u „ široki sistematični progon" ili tome slično.

Hrvatski narodni sabor odlučno odbacuje sve takve optužbe, i još jednom naglašava da u Domovinskom ratu nije postojao „udrženi zločinačkih pothvat" niti sistematičnih progona. Ovakve optužbe smatra grubim pokušajem kriminalizacije Domovinskoga rata koji je vodio hrvatski narod u obrani sebe i Bosne i Hercegovine, kroz legitimnu vojnu organizaciju Hrvatsko vijeće obrane. Svako nametanje kolektivne odgovornosti pripadnicima Hrvatskoga vijeća obrane, drži iskrivljavanjem povijesne istine i izazivanjem jačega nepovjerenja između ljudi i naroda, a što svakako ne pridonosi ostvarenju pravde, mira i temeljnih uvjeta za izgradnju demokratske i stabilne države.

Zaključeno je kako se kriminalizacija Domovinskog rata mora zaustaviti, te zaštiti dignitet i Domovinskog rata i branitelja.

Kada su u pitanja nezakonito oduzeta ili umanjena prava branitelja, HNS je zadužio svoje predstavnike da nastave aktivnosti kroz institucije vlasti u BiH za vraćanja nezakonitog oduzimanja i umanjivanja prava branitelja HVO-a.
Sudionici sjednice su informani da je počeo s radom Ured za pravnu pomoć bivšim pripadicima Hrvatskoga vijeća obrane.

Vezani članci