Hladnoća i snijeg uništili voćke

Vidi originalni članak

"Zbog niskih temperatura, koje se kreću nekih sedam-osam dana, možemo slobodno reći da su plodovi kruške već preko 80 posto otpali, a pogotovo ukoliko dođu još niže temperature, koje te voćke ne mogu podnijeti", rekao je za Nezavisne novine Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, i koštičasto voće slabo podnosi niske temperature te, kako ističe, ako se temperatura spusti do nule, ni na ove plodove nećemo moći računati.

"Šljiva je također već dosta odbacila, a trešnja, čije bi pojedine sorte za nekoliko dana trebalo brati, će početi pucati, tako da računamo da će i tu biti mala računica i zarada", upozorava Dojčinović.

Naveo je da hladnoću ne podnose ni jagode, te se očekuje da će i one propasti, a i rod jabuke, koja je nešto otpornija na niže temperature, će biti lošiji.

"Ako temperature zaista budu niske kako najavljuju, možemo slobodno računati da će veći dio proizvodnje voća otići u industriju.

Ako ne bi bilo minusa, možemo računati da ćemo jabuke imati jer je ona otpornija", pojašnjava Dojčinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da su niske temperature i nevrijeme zahvatili proteklih dana Europu i regiju, što dodatno utječe da cijene voća na tržištu budu više. 

vecernji.ba