HDZ BOTOVI Brane stožernu stranku i bliske joj gospodarstvenike, napadaju medije i općenito neistomišljenike

Z. Kolobara/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Kada političke stranke ne mogu upravljati medijima, onda to pokušavaju utjecajem na javno mnijenje u javnom prostoru. 

Nakon što je mostarski gradonačelnik Mario Kordić rekao da po društvenim mrežama čita komentare od uvijek istih osoba, ponukao nas je da provjerimo tko 'vedri i oblači' dominantnim hercegovačkim portalima, profilima sportskih klubova ili pojedinih privatnih poduzeća.

"Jako se trude da otruju ovu javnost, zaustave neke pozitivne procese u Gradu i to me jako, jako žalosti - o medijima, pametnom dosta,“ stoji u citatu Marka Babića. Istog Marka Babića, koji se na Twitteru zove Marko Šimić. Prema podacima s Facebooka Marko je Ljubušak koji je studirao pravo u Mostaru, a isti taj Babić kad se na Twitteru transformira u Šimića postane osobni trener i 'fitness freak'.

HDZ botovi 

Na toj istoj društvenoj mreži botovi prate desetak profila – između kojih se izdvaja onaj prvog čovjeka HDZ BiH. Mnogi trollovi i botovi s ove društvene mreže prate Dragana Čovića i desetak popularnih osoba iz svijeta kulture, glazbe ili sporta, a 'Predsjedniku svih Hrvata' često retwitaju objave.

HDZ botovi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ botovi

Zajedničko kod ovih lažnjaka je to što se radi o novijem datumu otvaranja profila na društvenim mrežama, a kod većine je to u proteklih godinu dana što je povezano s proteklom izbornom godinom. Glavne političke stranke imaju svoje botove koji se s lažnih profila aktiviraju posebno u vrijeme predizborne kampanje te daju svoj doprinos za neko sićušarenje u stranci ili bivaju plaćeni za to.

Musa, Babić, Jarak, Čule, Zovko, Barišić, Martinović, Herceg, Perić, Ivanković, Ševo, Bubalo, Raič, Krešić samo su dio lepeze hercegovačkih prezimena koja nose. Na profilima su javno obznanili kako rade u Elektroprivredi, Eronetu, pojedinim mostarskim sportskim centrima i trgovinama, ali su u stvarnosti zapravo samo maska onih koji se tek probijaju u stranci. 

Nismo mogli odoljeti, a da ne provjerimo njihov status zaposlenja u nekoliko privatnih mostarskih poduzeća. Vlasnici su se samo nasmijali i potvrdili naše navode o lažnom predstavljanju.

Josip Martinović još je jedan zanimljiv slučaj s obzirom da se s istom slikom na Twitteru još davne 2014. pojavio javni profil pod drugim imenom. 

HDZ botovi

Ništa drugačije nije ni s Ivanom Perić koja na svojim fotografijama nosi potpis litvanske fotografkinje Alone Sauskaje. Možda joj je slikala svadbu.

HDZ botovi

Pojedini Facebook računi su čak upareni s valjanim Twitter nalozima pa im se imena podudaraju, ali ih pak odaje uvijek jednak raspon pratitelja – uglavnom između 10 i 14. U moru bendova, medija i javnih ličnosti, uvijek se nađe ona jedna zajednička osoba (već spomenuta) koju prate.

HDZ botovi
HDZ botovi

Botovi kad ne rade za stranku ili dnevnicu, povezani su i s uzletom novog poduzetnika u Mostaru te su vrlo aktivni na objavama koje štuju njegov lik, djelo i religiju. Zajedničko je svima što redovno komentiraju ili dijele objave posebno u vrijeme specifičnih blagdana koje od svih bh. premijerligaša promovira jedino aktualni prvak države iz Mostara. Pritom se zasluge za uspjeh pripisuju isključivo tom poduzetniku i njegovoj grupaciji ne libeći se obezvrijediti višegodišnji trud i rad ostatka uprave.

HDZ botovi



HDZ botovi

Malo kreativnosti u budućnosti ne bi škodilo ukoliko žele biti bolji od SDA botova u ovom 'cyber ratu'. Možda je ovo korak iz 'Stožerne' stranke ka umjetnoj inteligenciji, a da mi toga još nismo ni svjesni.

Napomena Svi izvori su korišteni iz javnih profila s društvenih mreža koji su otvoreni i dostupni svima. 

Vezani članci