GRAĐANI OGORČENI Dokad ćemo plaćati ovakve parkinge?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Žućo BiH na svom Facebooku objavio je fotografije i pitanja brojnih građana vezanih za Mostar parking, a smatraju da ništa od toga nisu mogli čuti u jučerašnjem gostovanju direktora Barbarića na radiju.

"Ovako neuređeni parkinzi u cijelom gradu na kojima se naplaćuje parking putem tog JP u vlasništvu Grada Mostara i eventualna šteta koja bi nastala na automobilu na ovako neuređenom parkingu bez uporabne dozvole bila bi nenaplativa i sigurno se na sudu može oboriti. Znaju li građani Mostara i jesu li uopće svjesni što im se može dogoditi ne znamo, ali GV Grada Mostara očigledno nije razmišljalo na ovaj način kada je svojom odlukom dozvolilo Mo parkingu naplaćivanje svih površina koje su namijenjene za parkiranje automobila", piše Žućo navodeći da se analizom dosad urađenog po ovom pitanju utvrdilo da postoji određena dobit, iako za ovakav način naplate nema pravnog osnova. 

Za veliku površinu poput kvartovskih parkinga nisu riješeni brojni tehnički problemi.

"Ovim putem pitamo 35 gradskih vijećnika je li komu od njih palo na pamet pitati postoje li uporabne dozvole za gradske parkinge, jer poznato je kako nijedan prostor, ni vanjski niti unutarnji, bez uporabne dozvole ne može ostvarivati na ovaj način prihod u novcu.
Oni koji u GU Grada Mostara brinu o zakonitosti dozvola za rad znaju kako zakon nalaže svakom objektu, nekom poslovnom prostoru, koji želi ostvarivati prihod, bio to parking ili ugostiteljski objekat, zgrada za stanovanje ili trgovina, da uprihodi uporabnu dozvolu, ispuni minimalne tehničke uvjete za rad i izvršeni tehnički prijem kako bi počeo s radom. Tom logikom vođeni, nadležni traže da stručno tijelo, neko povjerenstvo, izađe na teren, sve pregleda i utvrdi kako je taj objekt tehnički ispravan za obavljanje djelatnosti koju vrši. U slučaju da se pronađu nedostaci, ili je nešto urađeno što nije u skladu s tehničkim zahtjevima, to povjerenstvo nalaže ispravak tog nedostatka i po ispravljenom se nedostatku izdaje uporabna dozvola kako bi se npr. mogao početi naplaćivati parking u nekom naselju temeljem postavljenog aparata za naplatu parkinga što imamo u slučaju kvartovskih parkinga u Mostaru", ističu.

Konkretan slučaj u Zagrebačkoj ulici.

"To otvara i nova pitanja - imaju li naši parkinzi koji su pod kontrolom MO parkinga građevinsku dozvolu, kao npr. ovi parkinzi u Zagrebačkoj ulici su tu već preko 45 godina, no mi građani ne znamo, niti je komu palo na pamet da nam objasni je li na tim parkinzima utvrđena tehnička ispravnost za uporabu, pa samim tim i za ostvarivanje novčanih prihoda kako je zamislio MO parking, po odluci GV Grada Mostara?

Primjer ovoga o čemu pišemo je pitanje za osobu koju smo danas slušali na jednoj radio postaji i koja se hvalila uređenim mirujućim prometom u Mostaru. Pitanje glasi što ako građanin X parkira na ovom parkingu u Zagrebačkoj ulici i zbog ovakvog stanja parkinga mu otpadne kotač ili slomi karter i tako ošteti svoj automobil? Koga bi građanin X tužio jer šteta nastala na tom parkingu definitivno bi se mogla osporiti i za nju nitko ne bi odgovarao, dok se od onih koji žive u ovom i u drugim naseljima traži uredno plaćanje mjesečne karte od 15 KM ili 20 KM (posebni parkinzi čak 25 KM), ili 1 KM do 1,5 KM po jednom satu neuvjetnih i zakonski vrlo upitnih parkinga, dok će oni koji ne plate parking biti kažnjeni kaznom za nepropisno parkiranje, to jest iznosom dnevne karte koja na ovom mjestu iznosi 15 KM, a na nekom drugom 20 KM?", pišu građani.

"I za kraj, mostarski parkinzi moraju imati lokacijske, građevinske i uporabne dozvole, a organizaciju poslova i provođenje postupka izdavanja lokacijskih uvjeta, građevinske i uporabne dozvole upravo vrši organ uprave nadležan za njihovo donošenje koji postoji u Gradu Mostaru i u našoj županiji. 
Gledano iz kuta građevinske branše, izgrađeni objekt se ne može početi koristiti, odnosno staviti u uporabu prije nego što nadležni organ rješenjem izda uporabnu dozvolu, na osnovu prethodno izvršenog tehničkog pregleda objekta, a  to se upravo radi u cilju zaštite korisnika objekta kako bi se potvrdila njegova ispravnost i sigurnost", zaključuje se u jednom od pisama građana.

Osim toga, smatraju da naplata parkinga bez uporabne dozvole nije pravno utemeljena i u ovom slučaju netko dolazi do pravno neosnovanog bogaćenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci