Gorivo u BiH neće poskupjeti

Vidi originalni članak

Vozači u Bosni i Hercegovini opravdano su bili zabrinuti da bi njihove novčanike mogla pogoditi nova poskupljenja goriva na benzinskim crpkama u našoj zemlji, a nakon napada na postrojenja jednog od najvećih svjetskih proizvođača nafte u Saudijskoj Arabiji., prenosi vecernji.ba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali dobre vijesti stižu iz Ministarstva trgovine FBiH, koji su potvrdili za Avaz da bh. građani nemaju razloga za zabrinutost te da nisu zaprimili obavijesti o promjeni cijena. 

"Došlo je do stabilizacije geopolitičke situacije, posebno u kontekstu Saudijske Arabije koja je, uglavnom, sanirala uništene naftne pogone. Budući da je došlo do stabilizacije na tržištu sirove nafte, a i na maloprodajnom tržištu naftnim derivatima u BiH, nadamo se da će se taj trend i dalje nastaviti" - kaže Lela Glibo, šefica Odsjeka za cijene, analizu i razvoj tržišta u Ministarstvu trgovine FBiH. 

Ističe da se cijene naftnih derivata u BiH slobodno formiraju te kako na njih, osim kretanja cijena sirove nafte, prvenstveno utječu cijene derivata na Mediteranu, kretanje tečaja dolara (USD) i konvertibilne marke, te porezna opterećenja (trošarine, putarine, PDV). 

- Prosječna cijena sirove nafte (BRENT) u kolovozu 2019. godine je iznosila 58,70 USD, a 17. rujna dostigla je svoj maksimum od 69,02 USD. Na današnji dan barel je 61,23 USD, a tečaj USD je na istoj razini kao u proteklih mjesec, što ukazuje na stabilizaciju tržišta sirove nafte – pojašnjava Glibo.  

Napominje da je, prema obavijestima o promjeni cijena pristiglim u Federalno ministarstvo trgovine, evidentno da nije došlo do povećanja cijena od kolovoza, kada je prosječna cijena za BMB 95 bila 2,26 KM, a za dizel (10 ppm) 2,29. Prosjek cijena se zadržao i u ovom mjesecu.


Vezani članci