Evo kome su dodijeljena sredstva podrške EU u cilju ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH objavio je odluku o dodjeli sredstava iz proračunske podrške EU za provođenje mjera energetske efikasnosti u stambenim objektima za 2023. godinu, pod nazivom JP BPEU SS 2023-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo na korištenje poticaja do sada je ostvarilo 53 podnositelja prijava koji su dobili između 1.500 i 5.000 KM za mjere energetske efikasnosti. Ukupno je dodijeljeno 232.248,28 KM, a kompletan popis korisnika kojima je odobren poticaj možete pronaći OVDJE.

Na javni poziv su se u periodu od 10. do 12.11.2023. godine, putem portala “e-prijava” prijavile 103 osobe. Rješenjem direktora Fonda imenovana je Komisija koja je bila dužna izvršiti pregled pristiglih prijava prema redoslijedu prijema, i ocijeniti ispunjenost uvjeta traženih u Javnom pozivu kao kriterija za odobravanje, u skladu sa Programom utroška sredstava.

Na osnovu lzvještaja Komisije utvrđeno je da su 53 prijave zadovoljile uvjete Javnog poziva, a 50 nije ispunilo zadane uvjete. Protiv ove Odluke, podnositelj prijave može podnijeti prigovor Fondu u roku od 8 (osam) dana od prijema Obavijesti.

Zaključivanje ugovora


Direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije će zaključiti ugovore o sufinanciranju sa odabranim korisnicima u kojima će se urediti: predmet ugovora, iznos dodijeljenih sredstava, uvjeti i način isplate i korištenja dodjeljenih sredstava, vremenski rok provedbe mjera energetske efikasnosti i dostave potpune dokumentacije za isplatu, način praćenja i kontrole namjenskog utroška dodijeljenih sredstava, te ostala međusobna prava i obveze korisnika sredstava Fonda. Javni poziv je otvoren do 31. prosinca ili do utroška sredstava.

Sredstva za poticaje su osigurana putem projekta “Podrška EU BiH u cilju ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko može dobiti poticaj

Na Javni poziv mogu se prijaviti svi punoljetni građani koji su vlasnici ili suvlasnici stambenih objekata na području Federacije Bosne i Hercegovine, a koji trebaju ispuniti i posebne uvjete navedene u Javnom pozivu. Pod stambenim jedinicima se podrazumijevaju individualne/obiteljske kuće, stambene jedinice u sklopu individualne/obiteljske kuće ukoliko ta jedinica posjeduje vlastito mjerno mjesto za električnu energiju na ime podnositelja prijave, koji je ujedno njen vlasnik ili suvlasnik, te za stambene jedinice/stan u zgradi kolektivnog stanovanja.

Sredstva se mogu dobiti za jednu od navedenih mjera:

• toplinska izolacija vanjskih zidova, stropa/krova, poda;

• zamjena vanjske stolarije (prozori i vrata);

• unaprjeđenje sistema za proizvodnju i distribuciju toplotne energije za grijanje prostora i/ili pripremu potrošne tople vode: instalacija kotlova na pelet, toplotnih pumpi, kondenzacijskih kotlova, solarnih kolektora za proizvodnju potrošne tople vode.

Kako se prijaviti?

Prijava na Javni poziv i dostavljanje obavezne dokumentacije vrši se isključivo elektronskim putem, odnosno putem „e-prijave“ dostupne na: www.e-prijava.fzofbih.org.ba.

Uz popunjavanje Prijavnog obrasca potrebno je izvršiti učitavanje (upload) obavezne dokumentacije, koja uključuje i račune za električnu energiju za posljednja 3 mjeseca  u kojima zbroj utrošene električne energije mora iznositi minimalno 300 kWh.

Neblagovremene i/ili nepotpune, prijave koje nisu dostavljene u traženoj formi, kao i prijave koje ne sadrže svu traženu dokumentaciju neće biti uzete u razmatranje i biti će odbačene.

Za dodatne informacije zainteresirani podnositelji prijava se mogu obratiti službenicima Fonda za zaštitu okoliša, radnim danom putem kontakt telefona: +387 (0)33 723 680 ili putem e-mail adrese eprijava.ss@fzofbih.org.ba.

Dobitnike pomoći u prethodnim javnim pozivima možete pronaći na sljedećim poveznicama:

Odluka o dodjeli sredstava na osnovu postupka provedenog po Javnom pozivu za dodjelu sredstava iz budžetske podrške EU za provođenje mjera energijske efikasnosti u stambenim objektima za 2023. godinu – JP BPEU SS 2023-1

Odluka o dodjeli sredstava na osnovu postupka provedenog po Javnom pozivu za dodjelu sredstava iz budžetske podrške EU za provođenje mjera energijske efikasnosti u stambenim objektima za 2023. godinu – JP BPEU SS 2023-1

Vezani članci