EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA Nije zabilježeno značajnije širenje hripavca u BiH

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Epidemiološka situacija vezana uz hripavac (pertusis, veliki kašalj) kontinuirano se nadzire i procjenjuje na županijskim razinama i u cijeloj Federaciji BiH, kazala je za Fenu Rozalija Nedić iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH (ZZJZ FBiH).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izvješću Zavoda o kretanju zaraznih bolesti, na području Federacije BiH u listopadu su zabilježena dva slučaja hripavca, jedan na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i jedan na području Hercegbosanske županije. Tijekom ove godine ukupno je sedmero oboljelih od hripavca na području FBiH, navodi se u spomenutom izvješću. Najviše slučajeva spomenute bolesti prijavljeno je 2017., njih 116.

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH još uvijek ne raspolažu podacima o broju oboljelih u studenom.

Kako je navela Nedić, pertusis je cijepno preventabilna bolest te je apelirala na roditelje i zdravstveno osoblje da učine dodatne napore i pristupe cijepljenju djece u skladu s Kalendarom imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

''Cijepljenje je najbolja mjera kojom se utječe na smanjenje obolijevanja i umiranja od zaraznih bolesti. Zarazne bolesti protiv kojih se cijepe djeca su: tuberkuloza, hepatitis B, difterija, pertusis, tetanus, poliomijelitis, bolesti uzrokovane hemofilusom influence tip b, morbili, rubeola i parotitis. Odgodom ili odbijanjem cijepljenja djeca se izlažu riziku obolijevanja od ovih bolesti koje mogu izazvati teške posljedice'', istaknula je Nedić.

Pojasnila je kako se cijepljenje protiv hripavca u Federaciji BiH provodi kombiniranim petovalentnim i četverovalentnim cjepivom prema Kalendaru imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Na razini Federacije BiH u 2022. godini zabilježen je niži obuhvat cjepivom protiv hripavca, odnosno petovalentnom vakcinom u odnosu na ciljne vrijednosti. Cijepni obuhvat u primarnom cijepljenju s tri doze cjepiva protiv difterije, tetanusa, pertusisa, polimijelitisa i Hib-a iznosio je 68,9 posto'', navela je Nedić.

Obuhvat docjepljivanja petovalentnim cjepivom, kako navodi Nedić, u drugoj godini života je iznosio 44 posto.

''Za djecu koja se cijepe po starom programu imunizacije, prvo docjepljivanje protiv difterije, tetanusa, pertusisa i poliomijelitisa provodi se u petoj godini života četverovalentnim cjepivom, a cijepni obuhvat je iznosio 38,7 posto'', istaknula je Nedić.

Po njezinim riječima, cilj je zaštititi djecu i osobe s visokim rizikom od obolijevanja i od teških oblika bolesti.

''Rizik obolijevanja i komplikacija je najveći u novorođenačkoj i dojenačkoj dobi kod necijepljene djece. Pored redovnog cijepljenja u skladu s Kalendarom imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, važno je i prakticiranje dobre opće i respiratorne higijene kako bi se spriječilo širenje bolesti'', istaknula je Nedić.

U slučaju oboljenja ili sumnje na bolest, što prije treba obavijestiti liječnika kako bi se na vrijeme otkrio uzročnik, započela terapija oboljelih i profilaksa kontakata te se bolesnici izolirali. Oboljelog je potrebno privremeno udaljiti iz ustanove (vrtić, škola) i izbjegavati kontakt s malom djecom, dojenčadi (posebno necijepljenom) i trudnicama u zadnjem mjesecu trudnoće, navode iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Inače, hripavac je akutna, visoko zarazna infekcija dišnog sustava, a karakteriziraju je napadi kašlja koji obično završavaju dugotrajnim, hripavim udahom. Najčešće pogađa dojenčad i malu djecu. Zbog postupnosti razvoja simptoma, sličnima prehladi, najčešće se ne posumnja na hripavac u vrijeme kad je osoba najzaraznija te se bolest neometano širi.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru u listopadu je od hripavca preminula dvomjesečna beba, koja je imala i druge bolesti. Značajnije širenje hripavca nije zabilježeno u BiH. Veće prisustvo bolesti zabilježeno je u zadnje vrijeme u susjednoj Hrvatskoj u kojoj se dnevno testira i do 500 osoba, od čega ih je u prosjeku 30 posto pozitivno.

Vezani članci