VIDEO  Dva automobila se zaglavila između rampe u Banjoj Luci dok je nailazio vlak

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Najnoviji slučaj iz Banje Luke dokazuje da vozači očito nisu naučili koliko je opasno nepoštivanje zakonskih i prometnih propisa prilikom prelaska preko željezničkih prijelaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, na snimci koju su objavile Željeznice RS od 6. kolovoza ove godine, dva putnička automobila su pokušala preći preko pružnog prijelaza u naselju Vrbanja u trenutku kada je rampa bila spuštena, pišu Nezavisne.

Kako se vidi na snimci, do pružnog su prijelaza stigli jedan za drugim, kada su se praktički našli između spuštenog polubranika i pruge unatoč svjetlosnom signalu koji je najavljivao prolazak vlaka.

Nakon što su vidjeli što se događa, jedan od vozača je krenuo unatrag, pomaknuvši polubranik i tako riskirajući da ga razbije.

Željeznice su priopćile da je riječ o neodgovornom ponašanju i ugrožavanju sigurnosti na cestovnom prijelazu Vrbanja, jer nitko od vozača nije poštivao postojeću svjetlosnu i prometnu signalizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neodgovorno ponašanje na cestovnim prijelazima svakako je za osudu, a nepoštivanje prometnih propisa od strane sudionika u prometu teško je spriječiti ako ne postoji svijest o opasnostima i posljedicama neodgovornog ponašanja, kao i opća kultura svih sudionika u prometu pojedinca. Potrebno je još jednom upozoriti na obvezu poštivanja prometnih propisa i apelirati na odgovorno ponašanje sudionika u prometu, jer će se samo na taj način eliminirati nesreće na putnim prijelazima, a posebno nesreće koje u svakom slučaju imaju tragične posljedice”, navode iz Željeznica RS.

Podsjećaju da su svi cestovni prijelazi osigurani u skladu sa zakonskim propisima, a način i stupanj njihovog osiguranja definiran je u skladu sa Zakonom i propisima koji uređuju oblast željezničkog prometa.

"Željeznice RS-a, sukladno zakonskim propisima, kontinuirano intenzivno rade na povećanju sigurnosti svih sudionika u prometu. S druge strane, neodgovorno ponašanje sudionika u cestovnom prometu, koji se oglušuju o prometne propise i dalje svojim vozilima prelaze preko unatoč uključenoj svjetlosnoj signalizaciji i spuštenom polubraniku, čime ugrožavaju njihovu sigurnost, svakodnevna su pojava na cestovnim prijelazima i uz uključene nadzorne kamere", stoji u priopćenju.

"Stanite ispred putnog prijelaza. Vlak uvijek ima prednost prolaza", kazali su iz ŽRS.

Vezani članci