DUG IZ BIVŠE DRŽAVE Libija od Bosne i Hercegovine traži 93 milijuna maraka

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

BiH je u svojevrsnom sporu s Libijom zbog duga bivše države, odnosno Jugoslavije, a najnovije informacije govore da su Libijci odlučni iz tamošnjih blagajni izvući gotovo 93 milijuna KM. Ovu temu otvorio je ministar financija i trezora BiH Zoran Tegeltija, koji je nedavno, na jednoj od sjednica Doma naroda Parlamenta BiH, kazao kako je BiH s Libijom u vezi sa sukcesijom te da ishod može biti vrlo nepovoljan za Bosnu i Hercegovinu, piše Glas Srpske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovorom iz srpnja 1981. godine između bivše Narodne banke Jugoslavije (NBJ) i Centralne banke Libije utvrđeni su uvjeti i način korištenja kredita od 150 milijuna dolara koji je odobrila Centralna banka Libije, a za koji je primljena garancija prema za čije obveze bezuvjetno jamči jugoslavenska federacija, odnosno Vlada bivše SFRJ.

Libijska banka i NBJ sklopile su ugovor kojim je, kako je za "Glas Srpske" potvrđeno u Ministarstvu financija i trezora BiH, regulirano plaćanje kredita za isporuke sirove nafte iz Libije.

Kredit na sedam godina

Kredit je odobren na sedam godina, uz poček od dvije godine, a otplata je bila predviđena u pet jednakih godišnjih anuiteta. Dogovorena kamata bila je 1,25 posto iznad stope zaduživanja SAD-a na londonskom tržištu novca, a trebala se plaćati polugodišnje.

Situacija se nastavila tako da se, između ostalog, nakon isteka počeka kredit nije počeo otplaćivati ​​u skladu s ugovorom, tako da je glavnica od 150 milijuna dolara regulirana zajedno s ostatkom kreditnog duga od 70 milijuna dolara za Jugoslavenski plinovod (JANAF), o čemu je sastavljen protokol između guvernera jedne i druge strane.

Godine 1987., "Novi kompenzacijski račun" definirao je 130 milijuna dolara duga. Bankarskim aranžmanom potvrđeno je da će se cjelokupni dug otplaćivati ​​izvozom roba i usluga, a između ostalog definirano je da će se s 90 milijuna platiti radovi PIM-a "Ivan Milutinović" na lukobranu u Tripoliju, dok je dopunskim ugovorom iz 1990. dogovoreno da otplata duga miruje tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pitanje libijskog duga još nije riješeno između država nasljednica bivše SFRJ, jer on predstavlja dug bivše države i pitanje je u nadležnosti Komisije za raspodjelu financijske imovine i obveza bivše SFRJ. Odbor je o tome nedavno raspravljao u Skoplju i uskoro bi trebao ponovno otvoriti temu stanja i podjele duga bivše SFRJ prema Libiji'', rekao je za "Glas" pomoćnik ministra Ranko Šakota.

Kako je dodao, o tome se raspravljalo na 16. sjednici Odbora pri Narodnoj banci Srbije u ožujku 2006., ali do danas nije riješeno jer nije postignut dogovor o prirodi duga i njegovoj raspodjeli između države nasljednice bivše SFRJ.

Prema podacima NB SRJ, stanje osnovnog duga iznosilo je 101.890.140 dolara, od čega se 15.792.971 odnosi na Bosnu i Hercegovinu. Riječ je o 15,5 posto ukupnog iznosa, jer je riječ o sudjelovanju BiH kao sljednice bivše države u potraživanjima i obvezama sukladno Aneksu C Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Vlada nacionalnog pomirenja Libije uputila je nekoliko zahtjeva Ministarstvu financija i trezora BiH za izmirenje duga prema bivšoj SFRJ od libijskih vjerovnika, tražeći oko 93 milijuna KM.

''Posljednji takav zahtjev Libija je uputila u veljači 2020. godine, u kojem je navedeno da je ukupan dug BiH s kamatama na dan 31. prosinca 2019. godine 52.189.912 dolara'', rekao je Šakota, dodavši da se zemlje sljednice moraju dogovoriti o osnovici duga kako bi uopće bilo moguće započeti pregovore s Libijom u nedostatku njegova rješenja.

Plaćanje

Zaključno s 31. ožujkom 2023. godine BiH je po osnovi raspodjele depozita bivše SFRJ prikupila 555,3 milijuna KM. Osim toga, Bosna i Hercegovina je dobila oko 25 milijuna na temelju zajedničke prodaje diplomatsko-konzularne mreže bivše države.

Vezani članci