Dragan Čović: Volio bih da prema našem prijedlogu za Mostar bude organiziran svaki grad u BiH

Vidi originalni članak
Kada je riječ o uređenju Grada Mostara, Čović je naglasio kako je u vidu javne rasprave upućen prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH za taj grad.

Nije pročitan prijedlog

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav prijedlog, kako tvrdi Čović, osigurao je "apsolutnu zastupljenost predstavnika konstitutivnih naroda kao i onih predstavnika koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici konstitutivnih naroda" kako ne bi došlo do "majorizacije".

"Napravili smo dogovore koje smo trebali praviti, i mi smo svoj prijedlog nakon razgovora uputili u jednu, rekao bih javnu raspravu. Nažalost, još nisam dobio nijednog komentara u smislu neprihvatljivosti bilo kojeg rješenja HDZ-a. Imam osjećaj da nitko nije pročitao prijedlog, ali svatko to rado komentira. Moj poziv je da svi pročitaju te prijedloge, jer se radi isklučivo o Izbornom zakonu, o njegovim izmjenama da bi Grad Mostar mogao organizovati izbore zajedno sa drugima i da grad počne normalno funkcionirati. Iscrpili smo mogućnosti jer je vrijeme isteklo za neke druge dogovore. Ono što smo mi željeli iskombinirati na lokalnoj razini, Stranka demokratske akcije (SAD) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), a to evidentno nije išlo i zbog toga smo izašli s ovakvim stavom, volio bih čuti što je problem u novim prijedlozima, što odudara od standarda. Osigurali smo apsolutnu zastupljenost predstavnika konstitutivnih naroda, predstavnike i onih koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici konstitutivnih naroda, nitko nema većinu i ne može se nitko žaliti ni na koji oblik majorizacije. Volio bih da po tom konceptu kako smo mi predvidjeli izmjene Izbornog zakona bude organiziran svaki drugi grad u BiH, vjerujem da bi nam svima bilo bolje", rekao je Čović.

Kada je riječ o trenutnoj političkoj situaciji u Federaciji BiH, istakao je da se predstavnici Saveza za bolju budućnosti BiH (SBB BiH) moraju "ohrabriti" u participiranju u vlasti kako bi se odluke donosile brže i učinkovitije.

Rok za reviziju

"Mi ćemo razgovarati i pokušati vidjeti kako i što operativniji odnosi da budu predstavnika SDA i HDZ-a u vlasti. Želimo ohrabriti predstavnike SBB-a da budu zajedno s nama u vlasti. Nema nijednog razloga izuzev razloga zbog predsjednika te stranke, nadam se da će se i to brzo riješiti. Što se tiče odnosa, ne vidim alternativu. Ono što me posebno zabrinjava, i mene i Izetbegovića, su lokalni izbori. Ne bi nam se smjelo dogoditi da sve što radimo sad stavimo u funkciju izbora, jer se onda bojimo da nećemo imati dinamiku koju smo zacrtali i oko europskog puta i NATO saveza, reformi. Uvjeren sam da nema razloga da reforme stanu. Zato pozivam i Fahrudina Radončića, mada mi je neugodno pozivati ga uistinu, radije ću ga obići pa mu to osobno kazati, da izdrži, ali s druge strane koalicija bar u naredne dvije godine nema alternativu", rekao je Čović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se na narednu godinu kada ističe rok za reviziju presude Bosne i Hercegovine protiv Jugoslavije dodajući kako ne vjeruje da ima novih elemenata za takvo nešto.

"Ne vjerujem, previše je otvorenih pravnih pitanja tu, vidjeli smo komentare nakon presude prvostupanjske u Hagu. Izbjegao sam komentirati, toliko je žrtava u BiH, toliko zločina, da nema pravde koja to može na bilo koji način, bez obzira o kome se radi. Vidjeli ste kakav je odnos, skoro da ne treba ime i preizime, ne treba slika da znate s koje strane dolazi komentar, politiziramo svaku presudu, mislim da nema potrebe za tim. Institucije ove države, a davno sam rekao i Haškog tribunala, trebale su pobjeći od politike i pravno donositi odluke, rasterećeno od bilo kakve politike", naglasio je Čović./AA/

Vezani članci