Dragan Čović: Hrvati su u posljednja dva desetljeća sustavno lišavani prava

Vidi originalni članak
...Valentinu Inzku i veleposlanicima svih zemalja i organizacija članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC-a) u BiH.

- Kao hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH u čije primarne obveze spada skrb o legitimnim interesima i potrebama Hrvata, jednoga od tri konstitutivna naroda u BiH, obraćam se Vama kao ovlaštenim predstavnicima država koje nose neporecivo najveći dio međunarodne odgovornosti za postojeće stanje u BiH, uključujući i pitanje ustavno zajamčene ravnopravnosti njenih konstitutivnih naroda, napisao je Čović u pismu stranim diplomatima čije detalje otkriva Večernji list BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pismu se osvrće i navodi drastične primjere kršenja prava Hrvata u BiH, načine na koje se to radilo do sada i još uvijek radi.

- Primjeri lišavanja Hrvata elementarnih političkih prava čvrsto utemeljenih na ustavnoj kategoriji konstitutivnosti naroda u odnosu na druga dva konstitutivna naroda, nažalost su izrazito brojni, naglašava Čović. Obraća se veleposlanicima PIC-a u trenutku, kako je naveo, u kojem su predugo taloženi i nerješavani sustavni problemi BiH, po tko zna koji put, na dramatičan način došli do izražaja i ugrozili ne samo političku stabilnost i budućnost BiH nego i stabilnost cijele regije.

- Neosporna je činjenica kako su Hrvati, unatoč Ustavom zajamčenoj punoj jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda BiH, u posljednja dva desetljeća sustavno lišavani svojih legitimnih prava koja su u pravnom smislu nedvojbeno zajamčena Daytonskim, a prethodno i Washingtonskim sporazumom. Podsjećam vas da su države koje predstavljate jamčile provođenje tih sporazuma kojima je prekinut razarajući rat u BiH i koji su temelj njezina ustavnog poretka i suvereniteta, navodi se, između ostaloga, u pismu.

- S obzirom na to da ni jedna od spomenutih anomalija nije nastala voljom legitimnih predstavnika Hrvata, već upravo suprotno, njihovim snažnim prosvjedima i mnogo puta ponavljanim energičnim pozivima da se pobrojane zlouporabe eliminiraju, u cijelosti odbijam bilo kakvo pripisivanje odgovornosti Hrvatima za aktualnu krizu u FBiH i BiH. Tu krizu nedvojbeno smatram izravnom posljedicom simultanog i sustavnog provođenja separatističkih i unitarističkih politika koje ne ugrožavaju samo jednakopravnost i konstitutivnost Hrvata već i elementarnu stabilnost, pa i opstojnost BiH kao države.

S punom odgovornošću tvrdim kako hrvatska politika u BiH u sebi nema elemenata separatizma ni unitarizma, već čvrsto i dosljedno zagovara kombinaciju konsocijacijskih i federalističkih načela ustroja koji jedini mogu osigurati održivost BiH, te punu konstitutivnost i jednakopravnost na cijelom njezinu teritoriju, ne samo pripadnicima triju konstitutivnih naroda nego i svim građanima BiH koji se ne smatraju njihovim pripadnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo bh. Hrvati, usuđujem se reći, jedini iskreno svoju domovinu vide isključivo kao zemlju vrijednosti koje baštini Europa, a osobito Unija kojoj toliko težimo i želimo biti njezin dio. Baš to i jest bio motiv da upravo mi budemo pokretači i nositelji ovoga zahtjevnog procesa integriranja, kao jednog od najbitnijeg čimbenika koji će jamčiti stabilnost i opstojnost BiH, navodi se u pismu.

Čović na kraju u poruci PIC-u izražava nadu kako će u cijelosti sagledati ozbiljnost postojeće situacije u BiH, njenu ukupnu pozadinu i rizike koje proizvodi, kao i da će uvažiti značaj gore navedenih načela i institucionalnih mehanizama za trajnu stabilizaciju prilika u BiH, kako bi BiH konačno mogla dati svoj puni doprinos regionalnoj i europskoj stabilnosti./HMS/

Vezani članci