Dragan Čović: Budimiru bi najbolje bilo da se povuče i omogući FBiH da krene naprijed

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
...osvojenih vijećničkih mjesta. Kaže da je zadovoljan i kada su u pitanju rezultati u tri županije.

- U Hercegbosanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Hercegovačko-neretvanskoj
županiji u potpunosti je plan ostvaren. Ali središnja Bosna nosi gorčinu. Prije svega jer smo objektivno trebali imati svoje načelnike u Kreševu, Busovači i Vitezu. Ali to nismo uspjeli ostvariti, kaže Čović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadovoljan je i osvojenom vijećničkom strukturom, posebno u odnosu na
druge hrvatske stranke, jer HDZ apsulutno prednjači.

No, u sredinama u kojima Hrvati dijele prostor s bošnjačkim narodom, kaže da je SDA to vješto iskoristila, te da su prošli njihovi kandidati, kao što je slučaj u Vitezu ili Odžaku.

Čović smatra da ovaj tjedan treba iskoristiti za bilateralne razgovore, jer je siguran da će već iduće krenuti parlamentarne rasprave o inicijativama koje su pokrenute još prije mjsec i više dana, u Predstavničkom domu i Domu naroda.

Pojašnjava da je u dogovoru s članovima kolegija otkazao sjednicu Doma naroda, koja je trebala biti održana jučer, kako bi pripremili raspravu o inicijativama koje su bile aktualne.

- Moja želja je da što prije sjednemo i dogovorimo kvalitetnu parlamentarnu većinu, koja će biti identična na razini FBiH i županija, prije svega ove dvije u središnjoj Bosni u kojima je mješana nacionalna struktura, i naravno, s time se veže Vijeće ministara, kaže Čović i dodaje da novi sastanak šestorke neće biti održan do kraja ovog tjedna, ali očekuje da će on uskoro biti zakazan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući jučerašnju presudu Ustavnog suda FBiH u slučaju Desnice Radivojevića, Čović kaže da predsjednik FBiH Živko Budimir treba hitno povući potez i što se tiče njega, kao i ministra Radivojevića.

- Ja mu predlažem da ne poziva više na prijevremene izbore, nego da aktivira ostavku predsjednika FBiH, kako bi olakšao proceduru u BiH, te kako bi se stvorio ambijent da se ubrzano izađe iz krize, smatra Čović.

On ističe da je rekonstrukcija vlasti na razini FBiH neminovnost, te da
u njoj moraju biti predstavnici hrvatskog naroda u skladu s legitimitetom i Ustavom.

Čović vjeruje da Budimir ima dovoljno mudrosti, te ponavlja da bi bilo najbolje da se "čovjek povuče i omogući FBiH da uhvati zamah koji je izgubila posljednje dvije godine".

Vezani članci