Dovršetak obnove župne crkve u Ključu

Vidi originalni članak
U posljednjem ratu u BiH crkva je naredbom tadašnjih ratnih srpskih vlasti najprije zapaljena na Novu godinu 1993., a potom miniranjem potpuno srušena 11. veljače, te su ruševine s temeljima u potpunosti uklonjene.

Nakon rata Ključ je pripao Federaciji BiH, odn. Unsko-sanskom kantonu. Tadašnji ključki župnik vlč. Franjo Krešić odmah pristupa ponovnoj izgradnji crkve na istom mjestu i u gotovo istim dimenzijama kakva je bila prije rušenja. Uz pomoć brojnih dobročinitelja, najviše katoličkih svećenika i vjernika iz Austrije, crkva je izgrađena i posvećena 2001. g.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idejni projekt nove crkve napravio je ing. Isak Medić iz Sarajeva koji se, uz neznatne preinake, držao vanjskog izgleda stare crkve, pa je župna crkva u Ključu stavljena na Privremenu listu nacionalnih spomenika u BiH.

Budući da obnova unutrašnjosti crkve nije dovršena zbog nedostatka financijskih sredstava, tek se 2016. pristupilo njezinoj obnovi uz podizanje nove ograde oko crkve i crkvenog dvorišta. Uz katoličku humanitarnu organizaciju „Kirche in Not" iz Njemačke, najveću financijsku pomoć za ove radove, po prvi put su dala i neka državna ministarstva preko više javnih poziva na koje je župa Ključ aplicirala projekte. Riječ je o Federalnom ministarstvu kulture i športa, Federalnom ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica, a od prošlogodišnjeg granta Ministarstva civilnih poslova BiH nedavno je kamenom popločan predulaz u crkvu.

Treba istaknuti da su svoje priloge za obnovu župne crkve dali i neki sugrađani muslimanske vjeroispovijesti kao i Medžlis islamske zajednice Ključ.

Time se polako zaokružuje obnova unutrašnjosti župne crkve u Ključu i planira početak obnove župne kuće koja je, što zbog ratnih oštećenja što zbog dotrajalosti, godinama neuvjetna za život i pastoralne aktivnosti.

Sve je župljane Ključa, kako domaće tako i one u dijaspori, ali i ostale sugrađane, obradovala vijest da će ove godine na Božić u župnoj crkvi biti slavljena prva misa Polnoćka nakon više godina, a misu će predvoditi banjolučki biskup mons. Franjo Komarica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči mise Polnoćke, u Domu kulture u Ključu bit će priređen božićni koncert u organizaciji Udruge Ključana i prijatelja Ključa „Kralj Stjepan Tomašević".

 

Vezani članci