Dolazi novac od MMF-a, a BiH ide na crnu listu

Vidi originalni članak

Ovo je volja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koji je jučer odlučio po svaku cijenu i po hitnom postupku usvojiti Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH koji se tiče trošarina na rezani duhan, a čije je usvajanje uvjet za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF-om). Podsjetimo kako zastupnici Doma naroda prije samo mjesec dana nisu htjeli pristali na isto ovo rješenje što je entitetske proračune i dovelo u kolaps, a entitete gurnulo u zaduženje prema komercijalnim bankama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stiže novac iz svijeta

Kada je u pitanju Zakon o trošarinama, isti je usvojen isključivo i samo kako bi BiH dobila oko 400 milijuna maraka od MMF-a, odnosno dvije tranše i 187 milijuna maraka za pomoć poplavljenim područjima. Podsjetimo kako je uvjet MMF-a uvjet i za dobivanje novca od Svjetske banke i ostalih institucija.
Na sjednici koja je u prvom dijelu tekla u najmanju ruku u smiješnoj atmosferi, gdje se zastupnici nisu mogli dogovoriti o procedurama i onome što su izglasovali, čulo se kako se BiH nalazi u jako lošoj situaciji kada se uslijed nezapamćenih elementarnih nepogoda proračuni susreću s dubokim deficitima koji su dijelom izazvani i smanjenjem prihoda i kako je MMF jedino rješenje. Iako pritjerani u kut, iz Kluba Bošnjaka, koji je i predložio ponovno izjašnjavanje o Zakonu o trošarinama, predložili su da se zbog neslaganja svih s ovim rješenjem nakon usvajanja Zakona usvoji i zaključak kojim se obvezuje Vijeće ministara BiH da prati efekte primjene Zakona i da u slučaju negativnih efekata predloži njegove izmjene. Izaslanik Halid Genjac (SDA) kazao je kako je ovo za sada jedino rješenje i izlaz.

RS ne pristaje na prijenos nadležnosti

Zastupnici su jučer usvojili, također po hitnom postupku, i Prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, ali ne i drugi zakon koji je bio uvjet za nesvrstavanje na crnu listu- prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH.
Prijedlog zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti po mišljenju većine je prihvatljiv i ne zadire u nadležnosti entiteta, dok zastupnici iz RS-a ni po koju cijenu nisu željeli podići ruku za prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona BiH jer bi se time prenijele određene nadležnosti s RS-a na BiH. Zbog takvog stava Genjac i većina iz Federacije odlučili su također glasovati protiv zahtjeva Vijeća ministara BiH da se Kazneni zakon razmatra u skraćenoj proceduri, tako da će ovaj zakonski prijedlog ostati u životu i biti razmatran u redovitoj proceduri. Hoće li Moneyval progledati BiH kroz prste ili će nas staviti na crnu listu, znat će se uskoro.
Pored navedenog, Dom naroda usvojio je i Prijedloga zakona o dopuni Zakona o javnim nabavama BiH po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o Pravobraniteljstvu BiH i mnoga druga važna zakonska rješenja.

Udar na Posavinu i Hercegovinu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnica Borjana Krišto, iako je njezina stranka podržala Zakon o trošarinama, nije postupila tako. Krišto je kazala kako smatra da isti nije dobar i da neće dovesti do povećanja prihoda, a u isto vrijeme će negativno utjecati na standard građana koji su zbog poskupljenja cigareta prešli na kupnju duhana.
-Izjednačava se cijena duhana s cijenom cigareta i mislim da on nije dobar. Smatram da je ovaj zakon izravan udar na područja gdje se uzgaja duhan, a to su Posavina i Hercegovina, poručila je Krišto.

Već 15. o crnoj listi

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar smatra kako prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona, ukoliko bude dobre volje, može biti usvojen u vrlo kratkom roku i kroz redovitu proceduru.
Prema njegovim riječima, sada BiH ovisi o drugim tijelima, posebno o FATF-u, tijelu skupine G7 koje čine vrhunski profesionalci koji se bave sprječavanjem pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti. "Loptica BiH sada je na terenu gdje je teško može kontrolirati", rekao je Ćavar. On je dodao da bi FATF mogao o eventualnom stavljanju BiH na "sivu ili crnu listu" odlučivati već 15. lipnja.
"Svi oni koji su spinovali javnost u BiH da donošenje ova dva zakona nije ništa, nisu bili u pravu i imam dokaze za to", zaključio je Ćavar.

Dnevni list

Vezani članci