Dodik zaprijetio: Ilegalne migrante iz RS ćemo tjerati u Federaciju

Vidi originalni članak

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zaprijetio je u srijedu kako neće dopustiti da se na teritoriju tog entiteta privremeno smještaju migranti koji u sve većem broju stižu u Bosnu u Hercegovinu te je najavio kako će svi oni koje policija RS pronađe biti protjerani na područje Federacije BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BiH se suočava sa sve večiim priljevom ilegalnih migranata koji u tu zemlju ulaze iz pravca Srbije i Crne Gore, a u jednom parku u starom dijelu Sarajeva već je niknulo "divlje" šatorsko naselje u kojima boravi na stotine "ilegalaca" koji pokušavaju nastaviti put ka Hrvatskoj.

Gradske i općinske vlasti u Sarajevu zatražile su hitnu intervenciju Predsjedništva BiH i Vijeća ministara kako bi se taj problem riješio, jer boravak migranata na otvorenome za njih predstavlja nerješiv humanitarni, logistički i sigurnosni problem.

Pojavili su se prijedlozi da se za migrante osigura smještaj u nekoj od brojnih vojarni koje su izvan uporabe s obzirom da je riječ o imovini kojom raspolaže država. Dodik i vlasti u RS-u pak tvrde kako to nije državna nego entitetska imovina pa odbijaju prihvatiti bilo kakvu odluku Vijeća ministara BiH s tim u vezi.

"Mi nećemo dopustiti da na prostoru Zalužana kod Banje Luke ili kod Kalinovika ili u bilo kojem drugom mjestu ili objektu u Republici Srpskoj budu smješteni migranati. U naše ime ne može nitko donositi odluku o tome", izjavio je Dodik lokalnim medijima komentirajući mogućnost da vojarne pokraj Banje Luke ili Kalinovika budu pretvorene u azilantske centre.

Dodik je dodatno zaprijetio kako će zatražiti da policija RS sve migrante koje zatekne "sprovede u Federaciju BiH".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upozorio je kako se ostvaruju prognoze o tome da bi ova godina mogla potaknuti veći broj ilegalnih migranata, "zaglavljenih" na području između grčkih otoka i Srbije i Crne Gore, na pokušaj ulaska u BiH i preko nje dolaska do Hrvatske, a potom i drugih država-članica Europske unije.

Procjena je kako je riječ o oko 50 tisuća migranata, čije je željeno odredište neka od zapadnoeuropskih država. "Mi sami ne možemo riješiti taj problem, u to se moraju uključiti tijela EU", kazao je Mektić.

U Ministarstvu sigurnosti BiH razmatraju i prijedlog brze uspostave kontejnerskog naselja kod Doboja, u kojemu bi privremeni smještaj mogao biti osiguran za oko dvije tisuće migranata.

večernji.ba

Vezani članci