DOBRE VIJESTI Od Nove godine veće mirovine u FBiH

Vidi originalni članak

Mirovinski sustav potpuno je stabilan i nema nikakvog govora da je ugrožen. Imamo dovoljno sredstava za isplatu redovnih mirovina i njihovo usklađivanje, kaže u razgovoru za današnji “Avaz” Zijad Krnjić, direktor Zavoda za mirovinsko-invalidsko osiguranje Federacije BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krnjić kaže da odlazak radne snage i, prije svega, mladih, ako se nastavi, može imati utjecaj na sistem na neki duži period, ali ne u narednim godinama, a pogotovo ne u 2020.

-Mi imamo stabilan sustav. Imamo dovoljno sredstava i nema nikakvog rizika. Imamo sredstava i za usklađivanje mirovina prema onome kako je to Zakon predvidio. A Zakonom je predviđeno usklađivanje redovnih mirovina od 15. travnja sa primjenom od 1. siječnja. Tako je bilo i prošle godine. Ono što se uskladi, bit će obračunato počevši od 1. siječnja, a i isplaćeno u svibnju s razlikama – kaže Krnjić.

On je pojasnio da to znači da će se od Nove godine mirovine povećati i da je riječ o redovnom povećanju.

-Mirovine će, faktički, od 1. siječnja porasti u skladu sa predviđenim koeficijentom, ali će obračun biti 15. travnja. To znači da će mirovine biti povećane, ali će se postotak znati u travnju. Tako je usklađeno i nema nikakvih problema. To ide svojim tijekom – kaže Krnjić za “Avaz”.

 

Vezani članci