Do sredine prosinca dogovor o presudi Sejdić-Finci

Vidi originalni članak
...za proširenje Štefana Fülea, razgovarali su večeras u Sarajevu u sjedištu Socijaldemokratske partije (SDP) BiH s čelnikom te stranke Zlatkom Lagumdžijom.

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, a Lagumdžija, jedini akter koji se nakon toga obratio novinarima, rekao je da bi u prvoj polovici prosinca moralo doći do dogovora u BiH o primjeni presude "Sejdić i Finci" da bi zemlja mogla do ljeta poduzeti daljnje korake prema onome što se zove "upitnik za kandidacijski status".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Parlamentarnoj skupštini BiH bi u tom slučaju do ožujka morali biti prijedlozi za izmjenu državnog ustava i zakona.

Napominjući da su rokovi prvenstveno u rukama Europske komisije, čelnik SDP-a je kazao da je na sastanku bilo riječi i o modelima koji su ranije bili na stolu u vezi s primjenom presude "Sejdić i Finci", kao i da je on europskim partnerima jasno naznačio da SDP ne želi nikakav model koji bi išao u pravcu "crtanja karata".

Lagumdžiju je, kaže, zanimalo puno detalja vezanih za dinamiku koja bi dalje stajala pred Bosnom i Hercegovinom u slučaju da, primjerice, do dogovora dođe i za nekoliko tjedana.

Želio je znati što bi se dalje događalo vezano za ugovor o stabilizaciji i pridruživanju, do kada treba ustanoviti efikasne mehanizme koordinacije i je li moguće u razumnom roku doći do "upitnika za kandidacijski status" Bosne i Hercegovine.

Veleposlanika Sorensen, zbog drugih obveza, nije nazočio cijelom tijeku ovog trosatnog sastanka, već su Lagumdžija i suradnici okončali daljnji susret s izaslanicom povjerenika Fülea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

fena

Vezani članci