FOTO  Djeca svih vjera i nacija zajedno treniraju u malom hercegovačkom mjestu

Z. Lojpur/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Krajem prošle godine, džiju džicu klub “Leotar” iz Trebinja i rukovodstvo susjedne općine Ravno koja pripada Federaciji BiH, krenuli su u zajednički projekt kroz koji bi djeci iz ove općine omogućili treninzi džiju džicua. Ovo bi možda i bila jedna sasvim obična priča da ne živimo tu gdje živimo i da nas oni koji nas vode već desetljećima ne uvjeravaju kako je suživot sva tri konstitutivna naroda moguć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lazar Vučković, majstor džiju džicua dva puta tjedno dolazi u Ivanicu, koja pripada općini Ravno, gdje radi s oko četrdeset djece.

“Džiju džicu klub ‘’Leotar’’ Trebinje imao je inicijativu prema općini Ravno gdje smo imali jedan projekt koji smo ostvarili s općinom Ravno. Prvo bih se zahvalio načelniku Općine Ravno kao i cijelom rukovodstvu koje nam je omogućilo i osiguralo prostor i sve uvjete materijalne da možemo obavljati treninge. Mi smo počeli s radom prije nekih pola godine ovdje na Ivanici, imamo oko 40 djece koja dolazi trenirati, raspoređeni su u dvije grupe, mlađa i starija uzrasna kategorija. Počeli smo to na početku kao rekreativno da vidimo koliko će biti djece, koliko ih je zainteresiranih, postoji li uopće želja. Međutim, skoro sva djeca s Ivanice su došla baviti se ovim sportom. Na početku smo radili vježbe oblikovanja, padove, kolutove i neke osnovne vježbe iz džiju džice iz samoobrane i udaraca. Jedan broj djece se već registrirao koji želi polagati i natjecati se”, kaže Lazar za Hercegovina.info.

A u prostorijama Osnovne škole složno treniraju Salih, Ante, Aleksa i još puno djece svih nacija, dokazujući kako sport ne poznaje granice.

džiju džicu Trebinje

“Počeo sam prije pola godine trenirati ovdje. Dva puta treniramo u tjednu. Imam puno prijatelja ovdje i fino se družimo. Trener nas uči samoobrani. Radimo i razne vježbe. Sklekove, zvijezde…”, kaže Salih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Meni je ovdje baš lijepo. Imam dosta prijatelja. Svi skupa treniramo, a poslije treninga se i družimo”, kaže Ante.

“Naučio sam puno tehnika od trenera Lazara. Jako mi se sviđa ovaj sport, nastavit ću i dalje trenirati i natjecati se”, dodaje Aleksa.

džiju džicu Trebinje

A Lazar je ponosan zbog činjenice kako je dio jedne ovakve priče.

“Džiju džicu je sport koji je rasprostranjen svuda po svijetu i meni je izuzetno drago što na našem prostoru ovdje imamo djece svih vjera i nacija, jednostavno ne samo u sportu, ovo je jedno malo mjesto, svi se druže i ne poznaju se tu razlike, u treniranju, u ponašanju, u druženju i van sportskih aktivnosti ta djeca se druže i igraju. Jednostavno žive život u ovom malom mjestu”.

Razlike i ne trebaju postojati, bar kada su djeca i sport u pitanju, što dokazuje i ova priča o djeci koja žive život i dišu jednim plućima.

Vezani članci