DA SU BAREM IZBORI SVAKE GODINE Građanima od Vlade vaučer po 200 KM za odmor u BiH (bolje bi bilo za gorivo), a Fadil nabio kacigu i posjetio Aluminij

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Na federalnoj i županijskim vladama zadnji se mjesec užurbano radi. Vlada HNŽ po prvi put u povijesti će dodijeljivati besplatne udžbenike, a i federalna Vlada se bori da stvori privid rada. Federalni premijer optuženik Novalić nabio je kacigu i posjetio Aluminij Industries, a ministrica turizma obećala građanima vaučere za ljetovanje u BiH u iznosu od po 200 maraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava transfera za razvoj turizma u FBiH, utvrđenih proračunom FBiH za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 5.000.000 KM. Ovim sredstvima obuhvaćeno je pet programa.

"Prvi program, u iznosu od 2.000.000 KM, predviđen je za promociju domaćeg turizma subvencioniranjem boravka građanima Federacije BiH u ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge smještaja na području FBiH. Korisnici ovih sredstava su pravne osobe registrirane u FBiH koje, pored ostalih aktivnosti, posluju kao internet servisi za prodaju turističko-ugostiteljskih usluga, s tim da su u 2021. godini na taj način realizirale više od 1.000 turističkih paket-aranžmana putem online platforme i online plaćanja. Posredstvom ovih pravnih osoba izdavat će se vaučeri punoljetnim građanima FBiH (domaćim turistima)", naveli su iz federalne Vlade.

"Za program podrške iznajmljivačima, a s ciljem proširenja i unaprjeđenja smještajnih kapaciteta i infrastrukture u domaćinstvu i seoskom domaćinstvu u ruralnim predjelima, planirano je ukupno 300.000 KM. Iznos je namijenjen domaćinstvima koja imaju kategorizirane objekte. To znači da posjeduju rješenje nadležnog federalnog ministarstva o ispunjavanju minimalno-tehničkih uvjeta, te vrsti i kategoriji objekta, ili rješenje nadležnog županijskog ili općinskog/gradskog organa, s najmanje 20 posto udjela vlastitih sredstava u odnosu na vrijednost projekta za koji aplicira.

Sredstva od 700.000 KM namijenjena su sufinanciranju umjetnog osnježavanja u okviru ski centara na skijalištima u FBiH, a korisnici su pravne osobe registrirane u FBiH, koje upravljaju ski liftovima i za to posjeduju upotrebnu dozvolu, te imaju najmanje 20 stalno zaposlenih i osigurano najmanje 50 posto učešća vlastitih sredstava u odnosu na vrijednost projekta", naveli su iz federalne Vlade.

Osudili su i vandalski čin na Partizanskom groblju, te skoknuli do Aluminija. Posjeta je upriličena na poziv rukovodstva kompanije Aluminij Industries d.o.o., a u delegaciji su bili premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević, te federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom prilikom, menadžment kompanije Aluminij Industries predvođen direktorom Amirom Gross Kabirijem, te zamjenicom direktora Suzi Mikulić, upoznao je delegaciju Vlade FBiH sa do sada poduzetim aktivnostima i ostvarenim rezultatima rada. 

Na koncu ostaje samo zapjevati "...samo da je 'vako svaki dan". 
  

Vezani članci