Cigarete iz BiH puše se na Sejšelima, Singapuru, a sapun se koristi u Kirgistanu

Vidi originalni članak

... Vanjskotrgovinske komore BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bh. tvrtke najviše su izvozile u Njemačku, Hrvatsku, Italiju, Srbiju i Sloveniju što već predstavlja tradicionalna izvozna tržišta naše zemlje. Što se tiče same strukture izvoza, tijekom 2017. najviše je izvezeno namještaja u vrijednosti od 853 milijuna KM.

Na drugom mjestu su mineralna goriva i mineralna ulja vrijedna 666 milijuna KM, a na trećem mjestu drva i proizvodi od drveta od 578 milijuna KM, piše Faktor.ba.

Izvoz cigara iz BiH

Ono što međutim nije toliko poznato jesu podaci o izvozu iz BiH u države u kojima ne biste očekivali bh. proizvode. Tako je naprimjer u prvih devet mjeseci 2017. iz BiH izvezeno duhana i proizvoda zamjene duhana u vrijednosti od 968 tisuća KM na Sejšele, otočnu državu u zapadnom dijelu Indijskog oceana koja je naseljena sa svega 81 tisućom stanovnika. Zanimljiv je i izvoz istih proizvoda u daleki Singapur.

Tako je u ovaj moćni azijski grad u 2017. izvezeno duhana i proizvoda zamjene duhana vrijednog 621 tisuću KM. Pored ovih zemalja, cigarete iz BiH završavale su i na tržištu Iraka, Sirije, Singapura i niza drugih zemalja. Ovu zanimljivu pojavu objasnili su za Faktor ranije iz FDS-a kazavši da dio ovog izvoza vrše oni, ali i Fabrika duhana Banja Luka. - FDS već dugi niz godina vrši izvoz svojih cigareta na tržišta tzv. "trećih zemalja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj koncept poslovanja je uspostavljen putem posredničke tvrtke koja kupuje cigarete od FDS-a te ih zatim plasira na spomenuta tržišta. Na ovaj način FDS se zaštitio od rizika naplate, a istovremeno iskoristio postojeća znanja i resurse posredničke tvrtke u poslovanju na ovakvim tržištima, s obzirom na kontakte i poznavanje specifičnosti tog tržišta.

Naime ista je dugi niz godina surađivala s međunarodnim tvrtkama na polju plasmana cigareta na tržištima Afrike i Bliskog istoka. FDS vrši također i uslužnu proizvodnju tuđih robnih marki koje imaju za cilj plasman cigareta na tržište Afrike.

Naime u svijetu je sve popularnije razvijanje vlastitih robnih marki, u svim domenima FMCG sektora, a za koje se najčešće odlučuju veliki trgovci na određenim tržištima/sustavne kuće, distributeri, značajniji trgovci na afričkim tržištima - pojasnili su iz FDS-a.

Ostali proizvodi

Ovdje zanimljivim podacima i putevima bh. gospodarstvenika nije kraj. Naša zemlja je tako u Kirgistan ove godine izvezla sapuna u vrijednosti od 7.843 KM, a iz ove zemlje smo između ostalog uvezli 774 KM vrijednosti tiskanih knjiga i novina.

Kirgistan je inače zemlja u središnjoj Aziji koja graniči s Kinom, a naseljava je oko 6 milijuna stanovnika. Gospodarstvenici iz BiH bili su aktivni i u središnjoj Africi pa su tako kupcu u Ruandi prodali električnih strojeva u vrijednosti od 275 tisuća KM, namještaja u vrijednosti od 94 tisuće KM te još nekoliko drugih proizvoda čime je vrijednost izvoza iz BiH u Ruandu tijekom 2017. dosegla iznos od 431 tisuću KM.

Nakon što su sklopili posao u Ruandi, bh. gospodarstvenici su "prešli" Atlantski ocean i došli u Surinam, južnoameričku zemlju koja se nalazi sjeverno od Brazila s kojim i dijeli granicu, a broji 558 tisuća stanovnika.

U ovu zemlju smo izvezli drveta i proizvoda od drveta u vrijednosti od 363 tisuće KM, kao i plastične mase i proizvoda od plastične mase vrijedne tek 82 KM. Idemo na drugi kraj svijeta, u Vijetnam koji se nalazi u jugoistočnom dijelu Azije i nije ni toliko iznenađujuća destinacija za izvoz s obzirom na to da broji oko 92 milijuna stanovnika.

U ovu zemlju su bh. tvrtke tijekom prvih devet mjeseci 2017. izvezle robe u vrijednosti od 1,18 milijuna KM. Ono što je zanimljivo jeste 600 tisuća KM izvoz mesa i drugih klaničnih proizvoda za jelo. Međutim, stručnjaci ističu da se pod ovu stavku ustvari zavode pileće nogice koje se odsijecaju u klaonicama u BiH i u našoj zemlji su praktično neupotrebljive.

Ali u Vijetnamu i Kini su ustvari ključni dio poslastica i nakon prerade konzumiraju se kao grickalice. Sjevernoistočno od Australije nalazi se otočje Nova Kaledonija, koja uživa poseban status kao Francuska prekomorska teritorija s određenim obilježjima državnosti.

U ove zemlju je iz BiH u 2017. izvezeno 1.408 KM eteričnih ulja i parfema, kao i 30 tisuća KM vrijednosti raznih drugih proizvoda. Iako aktivnosti bh. tvrtki širom zemlje djeluju zanimljivo, ipak najviše bh. tvrtke zarađuju izvozeći na tradicionalna tržišta poput Njemačke, Austrije, Turske i balkanskih zemalja.

Vezani članci