Čelnici SDP-a i SDA zaobilaze institucije, odluke o eneregetici na stranačkim sijelima

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Novinarima je bio zabranjen pristup, a vrata su ostala zatvorena čak i za provjereni agitprop kadar FTV-a, piše Slobodna Bosna. Umjesto službenog priopćenja, na uporno insistiranje okupljenih novinara, jedan sudionika tajnog savjetovanja, federalni ministar industrije, energije i rudarstva Erdal Trhulj izgovorio je nekoliko fraza lišenih bilo kakve logike i smisla.

Pored ostalog, rekao je da "Elektroprivreda BiH mora ostati regionalni lider", da "mora slušati riječ stručnjaka, a ne da, kao do sada, o svemu odlučuje nekolicina pojedinaca".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žaoka je očito upućena prethodnom sazivu federalne Vlade, koji je, ako nas sjećanje služi, o energetskom sektoru raspravljao i odlučivao na oficijelnim sjednicama otvorenim za javnost, te na stručnim forumima, također otvorenim za javnost, na kojima su učestvovali neki od najvećih energetskih autoriteta u BiH i regije.

Nova federalna Vlada ima pravo posumnjati u stručnu potkrijepljenost ranijih energetskih projekata, ali nema pravo o tako važnim pitanjima, kao što je energetika, odlučivati unutar uskog kruga stranačkih aktivista, iza zatvorenih vrata i izvan oficijalnih institucija sistema. Tim prije što SDP i SDA imaju komotnu većinu i u federalnoj Vladi i u federalnom Parlamentu, pa mogu izglasati svaku odluku koja im je po volji.

Vezani članci