Budimir ima jednog zastupnika u Parlamentu, a traži mjesto ministra financija za SPP!

Vidi originalni članak
Ali to neće biti osnovni kriterij", smatra Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH i predsjednik Stranke pravde i povjerenja. Jerko Ivanković Lijanović iz NSRzB-a, ministar u Vladi FBiH, kaže da bi bilo logično da upražnjeno mjesto u Vladi FBiH popuni netko iz SPP-a.

Time bi, navodi, u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti bili svi sudionici "većine", kako bi ona što kvalitetnije funkcionirala, ali dodaje da je i NSRzB spremna ponuditi kompetentnog kandidata, ako se to od nje zatraži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva HDZ-a, koji sve vrijeme govore da im je kao legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda mjesto u Federalnoj vladi, u ovom trenutku ne žele u izvršnu vlast. "Nas ne zanimaju pojedinačne pozicije u vlasti Federacije nego nas zanima da vratimo tu vlast u ustavne i zakonske okvire i da je popunimo legitimnim predstavnicima svih naroda", ističe Marinko Čavara, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Parlamentu FBiH.

I Slavica Josipović, predsjednica Kluba zastupnika HDZ-a 1990 u Parlamentu FBiH, poručuje da ova stranka neće imati kandidata za upražnjenu poziciju u Vladi FBiH.

Opozicija ostaje opozicija. U Vladu neće, ali obećavaju da će dati konstruktivan doprinos. "Premalo je vremena do izbora da bismo mogli implementirati svoje izborne ciljeve. SBB ne želi podupirati rad ove vlade, uostalom, mi smo ovoj vladi izglasovali i nepovjerenje", kaže predsjednik Kluba zastupnika SBB-a u Parlamentu FBiH Mirsad Đonlagić.

I dok je za većinu stranaka, smjena Krajine gotova stvar, u SDP-u se s tim ne mire. "SDP ne razmišlja o postupku imenovanje novog ministra financija jer odluka koju je putem konferencije za tisak javnosti priopćio predsjednik Federacije Živko Budimir ne proizvodi pravni učinak i ta odluka nije zasnovana na Ustavu Federacije", ističe Tomo Vidović iz SDP-a, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, i argumentira to činjenicom da premijer Nikšić nije tražio smjenu Krajine, već je to ime predsjednik Budimir izabrao sa liste imena ministara čiju je smjenu Nikšić tražio 2012. godine.

Ipak, ukoliko SDP odluči ponuditi svog kandidata, teško je očekivati da bi on mogao dobiti podršku, i to ne samo u Parlamentu. Prva prepreka bit će predsjednik Federacije. Budimir pojašnjava i zašto: "Kandidat SDP-a ne može proći jer bi tada oni u vladi imali većinu, a nisu imali takav izborni rezultat."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da možemo doći do nekog kvalitetnog rješenja iz reda stručnjaka i takvo bismo rješenje mogli podržati. Ako bude stranačka osoba, u tome nećemo sudjelovati", kaže Ismet Osmanović, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Parlamentu FBiH.

Prve konzultacije trebale bi početi već sutra, ali federalnog ministra finacsija nećemo lako dobiti. A to mjesto višestruko je važno. Ministar financija ne drži samo ključeve federalne blagajne, već je i član UO Uprave za neizravno oporezivanje, predsjednik UO fondacije Odraz i član Fiskalnog vijeća BiH.

Federalna.ba

Vezani članci