Božo Petrov: Nisam rekao da Hrvatska ne podržava dodatni entitet, to je sitna provokacija

Vidi originalni članak
...kako je u interesu obiju zemalja jačati međusobnu suradnju i stabilnost u regiji te da unutarnje probleme u BiH treba rješavati dogovorom u interesu jednakopravnosti tri konstitutivna naroda. Petrov je zanijekao da je u razgovoru s predsjedateljem Vijeća ministara kazao da Hrvatska ne podržava dodatni entitet jer to pitanje uopće nije niti spominjao, javlja HRT.

Božo Petrov izjavio je, nakon odvojenih susreta s članovima Predsjedništva BiH te s predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, kako je poslao jasnu poruku da je Hrvatska protiv svakog secesionizma i unitarizma, a za punu ravnopravnost konstitutivnih naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poštujemo teritorijalni integriret i suverenost BiH i danas smo došli u BiH kao prijatelji i kao partneri na njenom europskom putu a u poštivanju teritorijalnog integrireta i suverenosti želimo ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda", kazao je Petrov. Dodao je da ga žalosti stanje u kojemu su danas Hrvati u BiH, ali i istaknuo kako je uvjeren da je nakon svih razgovora što ih je vodio u Sarajevu načinjen korak naprijed u rješavanju otvorenih pitanja unatoč "svim sitnim provokacijama".

"Sitna provokacija" Zvizdićeva ureda

U priopćenju iz Vijeća ministara BiH stoji kako je Petrov tijekom susreta sa Zvizdićem kazao kako Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i jednakopravnost tri konstitutivna naroda ali da "ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u BiH" no točnost takve formulacije predsjednik Hrvatskog sabora odlučno je zanijekao.

Iz izvora bliskih saborskom izaslanstvu Hina doznaje kako pitanje entiteta na sastanku sa Zvizdićem Petrov nije ni spomenuo.

Petrov je izrazio uvjerenje kako se s BiH može pronaći zajednički jezik i postići ravmopravnost konstitutivnih naroda a odgovornost za to je na njihovim političkim predstavnicima. Hrvatska će, kako je kazao, poštivati model koji se dogovori u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo biti ti koji ćemo ga podržati ukoliko sadrži ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda", kazao je Petrov dodajući kako je to jedini način za stabiliziranje BiH.

U priopćenju iz Vijeća ministara BiH stoji kako je Zvizdić tijekom sastanka Petrovu prenio zahvalnost za potporu koju Hrvatska prenošenjem vlastitih znanja i iskustava pruža BiH u procesu europskih integracija, priopćeno je nakon njihova susreta.

Zvizdićeva je ocjena kako europska i euroatlantska orijentacija BiH predstavlja važnu sponu u bilateralnim odnosima s Hrvatskom kao članicom Europske unije i NATO-a. Zvizdić i Petrov suglasili se se da je BiH ključ stabilnosti jugoistočne Evrope.

Razgovarali su i o unaprjeđenju suradnje na infrastrukturnim i energetskim projektima, jačanju ekonomske, trgovinske, znanstvene i kulturne suradnje, kao i o zajedničkoj sjednici vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH.

Petrov se u Sarajevu sastao i s vodstvom Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta BiH. Nakon susreta kazao je kako je BiH bila i ostaje vanjskopolitički prioritet za Hrvatsku. BiH u nama ima partnera za kojega tvrdimo da ima velik potencijal, kazao je Petrov, dodajući kako je Hrvatska spremna u cijelosti pomoći BiH i svojim glasom u EU-u.

Istaknuo je kako je za Hrvatsku neupitan teritorijalni integritet BiH kao države koja je ključ stabilnosti ovog dijela Europe. Najavio je kako slijedi zajednička sjednica hrvatske vlade i Vijeća ministara BiH te kako se tada očekuje rješavanje nekih od otvorenih pitanja.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH Šefik Džaferović podsjetio je kako na rješavanje godinama čekaju otvorena pitanja poput granice, socijalnog osiguranja, prava radnika iz BiH otpuštenih u Hrvatskoj od 1991 do 1995., imovinskopravnih odnosa, odlagališta nukleranog otpada na Trgovskoj gori.

Kardinal Puljić: Broj Hrvata s 800 pao na 450 tisuća

Predsjednik Sabora Božo Petrov i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić suglasili su se kako je potrebno poduzeti sve u cilju opstanka Hrvata u BiH i stabiliziranja stanja u toj zemlji.

"Perspektivno i strateški veoma je važno da Hrvatska kao potpisnica Daytonskog sporazuma vodi brigu o Hrvatima", izjavio je kardinal Puljić. Podsjetio je kako je broj katolika u BiH prepolovljen u odnosu na prijeratno razdoblje pa se sa nekadašnjih više od 800 tisuća sveo na oko 450 tisuća. Upozorio je kako je najteže stanje u Banjolučkoj i Vrhbosanskoj nadbiskupiji a poseban problem je to što se nastavlja odlazak mladih. Petrov je kazao je kako je pečat kojega su Hrvati u Sarajevu ostavili veoma važan, dodajući kako ga žalosti to što je u njemu kao i u nekim drugim dijelovima BiH danas malo hrvatskog naroda.

Petrov predvodi saborsko izaslanstvo u dvodnevnom službenom posjetu BiH. Članovi izaslanstva, u kojemu su i Miro Kovač i Joško Klisović, predsjednik i potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, te voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-BiH u Saboru Zlatko Hasanbegović.

HMS

Vezani članci