FOTO/VIDEO  BOŽIĆ U SAMOSTANU U BIJELOM POLJU Bor kite na Badnjak, jaslice i kuglice sestre prave same, a kolače većinom podijele

M. Zovko/Hercegovina.info
Vidi originalni članak

U samostanu školskih sestara franjevki u Bijelom Polju 37 časnih sestara Božić proslavlja kao jedna velika obitelj. U ovom mostarskom naselju nastanile su se davne 1910. godine. U zadnjem ratu samostan je razoren, pa su ga sestre morale napustiti. No, 2002. godine započinje novi početak časnih sestra u Bijelom Polju kada su blagoslovljeni temelji novoga samostana, pa su sestre napokon dobile svoju obnovljenu kuću, uz koju su kasnije izgradile i dječji vrtić. Posjetili smo ih i provjerili kako se pripremaju za Božić i kako slave ovaj kršćanski blagdan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku razgovora sestra Dominika Anić nam je kazala kako ništa nećemo dobiti s time što kritiziramo kako je sve to postalo formalizam i nešto izvanjsko, nego da svatko za sebe treba dati osoban odgovor što za njega znači Božić.

‘’Zapravo, nama u ovom vremenu pripreme za Božić tolike najistinskije emocije izađu na vidjelo. Emocije se tada intenziviraju. Zašto je to tako? Zato što, i kad u obitelj dođe dijete, ono postaje centar i dijete ima moć preobraziti odrasle ljude. Ima moć učiniti ih toplijima, brižnijima, osjetljivima, probuditi u ljudima ono najiskonskije božansko. A kad je to ljudsko dijete u stanju, kako tek onda neće biti božansko?’’, naglasila je s. Dominika.

Tajna Božića

‘’Zato je tajna Božića u tome da se mi vratimo onome što mi iskonski jesmo i što je Bog htio da bude čovjek. A to je da bude topao, da bude brižan i prema sebi i prema drugima. Da u to vrijeme čovjek daruje druge. Božić je blagdan kada mi jedni drugima nešto darujemo. U tom darivanju, mi, zato što smo materijalni, što smo ljudi, mi kroz materijalne darove iskazujemo ljudima blizinu. Ali u svakom tom daru mi zapravo darujemo sebe’’, kazala je s. Dominika za hercegovina.info i nastavlja:

‘’To je ono što mi dajemo od sebe, a Bog nama besplatno daje samoga sebe, u svome sinu, u djetetu iz Betlehema Bog daruje sve. Za Božić ćemo čitati evanđelje u kojem stoji da je svjetlost došla na svijet da rasvjetli svakog čovjeka. Božić je zapravo rasvjetljenje čovjeka, rasvjetljenje istine o čovjeku i istine o Bogu. Oni koji ga primiše, njima dade moć da postanu djeca Božja’’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveća moć je ljubav

‘’Dakle, Bog nam je dao toliku slobodu, da mi možemo primiti ili ne primiti Boga. Isto tako, imamo slobodu primiti i ne primiti život. Čovjek o tome odlučuje. Ali oni koji ga prime, oni zadobivaju moć, a najveća od svih moći je ljubav. Ja vas sada mogu voljeti, a vi mi ne možete ništa. Zamislite to, ja mogu voljeti, a da mi to nitko ne može zabraniti i to je božanska kategorija. I mi zapravo za Božić slavimo ljubav, slavimo život’’.

‘’Možda je Božić prilika da se mi svake godine, u ovo sveto vrijeme, sjetimo tko mi zapravo jesmo i zašto smo uopće na svijetu, zašto smo stvoreni. Koja je svrha našega života? A svrha je da ljubimo i da se otvaramo daru, da primamo dar i da onda, iz te moći koju nam Bog daje, mi u biti živimo’’, zaključila je sestra Dominika.

Božićni običaji

Kako nam je dalje otkrila, sve ono što naši ljudi rade za Božić, rade i časne sestre u samostanu. Pripremaju malo svečaniji ručak nego inače i prave ukusne kolačiće.

‘’Nas 37 ovdje živi kao obitelj, svatko ima neko svoje zaduženje. Pripremamo se duhovno kroz duhovne obnove koje se održavaju u samostanu, ali i materijalno. Kada hoćemo reći da je bio dobar ručak, kažemo da je bio kao na Božić. Što se tiče toga, za Božić se spremamo kao i klasične obitelji. Pripremamo malo svečaniji ručak taj dan, juha pa sarma, pa bude neko pečeno meso, salata kao prilog i kolači. Već u drugoj polovici Adventa kuća je ispunjena mirisom kolača pa onda te kolače mi uglavnom podijelimo, najmanje ih mi pojedemo. Podijelimo ljudima, našim dobročiniteljima, prijateljima. To je prigoda da nešto što smo mi napravili svojim rukama darujemo drugima’’.

Kićenje bora i jaslice

‘’Bor kitimo na Badnjak. Jaslice pravimo sami, kuglice izrađujemo od konaca tako da je to sve ručni rad. Aktivnosti su uglavnom podijeljene. Imamo sestre koje inače kuhaju, a za Božić pomognemo i mi drugi. Svatko daje svoj doprinos, ono što može najbolje od sebe da nam svima bude dobro. Skupa činimo jedan mozaik i jedne smo drugima potrebne. Ono što ja ne mogu uraditi, uradi netko drugi i to je prekrasno nadopunjavanje. Da bismo imali puninu, mi trebamo jedni druge. Zato je i Bog htio ući u ljudsku povijest, postati čovjek da bi nam pokazao koliko je to bitno, koliko je Bogu važno biti čovjek, biti u čovjeku. Sve izvanjsko dobiva svoj smisao kad mi iznutra znamo da su to znakovi. Jer nemamo drugog jezika kako bismo opisali Božić, nama trebaju znakovi. A svi ti znakovi nas vode ka onome što je iznad znaka, što je prvo’’, pojasnila nam je sestra Dominika i kazala kako i u onom izvanjskom ne treba gledati nešto negativno.

Časne sestre Božić jaslice Bijelo polje
 
‘’Predivno je sad, ako putujemo navečer kroz naše gradove i mjesta, vidjeti da je ukrašeno, da svjetle lampice i ne treba u tome gledati nešto negativno. Želim gledati tako da iza toga postoji čežnja. Da mi čeznemo da primimo Boga. To je prvotno’’, zaključila je s. Dominika.

Polnoćka i božićno jutro

‘Za Polnoćku idemo u župnu crkvu Presvetog Srca Isusova u Potocima, a neke sestre odu u Mostar. Na samo božićno jutro misu imamo u samostanu, godinama nam dolazi don Željko Majić slaviti svetu misu s nama. Imamo sestara koje su bolesne i nemoćne pa ne mogu otići izvan kuće’’.

Časne sestre Božić jaslice Bijelo polje

‘’Na Božić poslijepodne napravimo malo rekreaciju, druženje, ostanemo dugo iza ručka, nikud nam se ne žuri taj dan, bude baš blagdanski, lijepo, tiho i svečano. Na sam Božić nigdje ne odlazimo, a onda drugi ili treći dan idemo svojim obiteljima’’, otkrila nam je s. Dominika.

Dječji vrtić

‘’U sklopu našeg samostana imamo i dječji vrtić u kojem su sestre kroz ovaj Advent pripremale s djecom male ukrase, anđelčiće, kolačiće, kruhove, a imali smo i prodajne dane za Caritas. Tako su djeca sa sestrama u vrtiću prikupili jedan prilog od oko 1.500 KM za Caritas, za one koji nemaju. Djeca su se jako senzibilizirala za to, pa kad roditelji dođu po njih oni im ne daju da odu dok nešto ne kupe. Izrađivali su anđelčiće, jaslice, kolačiće i druge božićne ukrase. Sestre su s djecom iz vrtića pripremale i božićnu predstavu’’.

Djeca koja pohađaju vrtić sveta Klara održala su u petak, 23. prosinca 2022. godine, igrokaz pod nazivom 'Tesarov Sin', a možete ga pogledati na Youtube kanalu Školskih sestara franjevki - Mostar.

Božićna čestitka

‘’Za kraj, željela bih čestitati Božić svima koji posjećuju portal hercegovina.info, i ne samo onima koji slave kršćanski blagdan Božić. Onima koji slave želim da razumiju kako Bog nije onaj koji dijeli ljude, da je Bog došao radi svakog čovjeka. To bi bila moja poruka da svatko od nas u svom srcu napravi takvu širinu da će dotaknuti i onoga tko ne vjeruje. Da pođemo od sebe, da darujemo ljubav ne očekujući nešto zauzvrat. Jer kad mi darujemo, mi zapravo onda najviše dobivamo blagoslova’’, zaključila je s. Dominika Anić za naš portal.

Vezani članci